Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

FOTO Ministar Tolušić otvorio 11. Međunarodni voćarski sajam

11. Međunarodni voćarski sajam otvoren je u sportskoj dvorani OŠ Donji Kraljevec. Tradicionalna voćarska mnifestacija po prvi puta ne održava se prije već nakon berbe voća o čemu je govorio načelnik Općine Miljenko Horvat.
 
„Sajam smo organizirali u vrijeme koje je teško za sve poljoprivredne proizvođače. Kako zbog teške elementarne nepogode, tako i zbog nesređenog poljoprivrednog tržišta u kojem su proizvođači prepušteni sami sebi i borbi s gigantskim veletrgovcima koji diktiraju cijenu, a koja je ispod proizvođačkih troškova.“, rekao je Horvat.  
 
Dok su prethodni ministri na Sajmu raspravljali o cijeni jabuke, sadašnji ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić govorio je o aktualnoj situaciji i izlasku iz teškog stanja u kojem se nalaze voćari, ali i poljoprivreda općenito.
 
„Ovaj Sajam je nešto što je iznimno bitno, ne samo za općinu Donji Kraljevec i Međimurje već i za cijelu Hrvatsku i ministarstvo će ga dalje podupirati. Ali u sektoru jabuke moramo nešto učiniti i učinit ćemo, nadam se, već ove godine. Ne možemo platiti svu nastalu štetu, koja iznosi preko 900 milijuna kuna, ali ne možemo ni ostati slijepi i reći da ne možemo ništa.“, rekao je u uvodu ministar te dodao kako je na funkciju stigao da riješava probleme, a ne da bi se oni stavljali pod tepih.
 
Naglasio je i da su za tešku situaciju na tržištu, zapravo krivi svi zajedno. „Uništavamo jedni druge. Otkupljivači proizvođače, trgovci otkupljivače i taj začarani krug potrajat će dok sami sebe ne uništimo. To je nešto što svi moramo zajedno moramo riješiti. Ministarstvo će pomoći sa zakonom o nepoštenoj trgovačkoj praksi gdje ćemo pokušati sve vas u lancu staviti na jedno mjesto, zakonski regulirati. U konačnici učiniti to da ta naša jabuka ili to naše mlijeko ili neki drugi proizvod za proizvođača bude nešto od čega može živjeti i zaraditi, ali i da oni drugi u lancu, otkupljivači i trgovci, budu više-manje sretni. Moramo pronaći kompromis.“, zaključio je ministar poljoprivrede Tolušić te otvorio 11. Međunarodni voćarski sajam.
 
Otvorenje su pjesmom i plesom uljepšali Zobr Osnovne škole Donji Kraljevec i najmlađa selekcija općinskog Kud-a te djeca dječjeg vrtića Fijolica. Na kraju svečanosti dodijeljene su diplome za prvo ocjenjivanje voćnih vina, a primilo ih je 15 proizvođača:  OPG-u Črnčec Radovan,  OPG-u Posed,  IDA NOVA, OPG Koprivčić Ana, OPG Žugec Rudolf, BI-MARCT d.o.o, PG Smetko, OPG Dragan Radić, OPG Jaić Krasnik, OPG Sirovica, OPG Šafarić i Stjepan Barčanec.
 
Dodajmo tome da je nakon svečanog otvorenja održan je okrugli stol na kojem su o temi „Krah hrvatskog voćarstva ili prilika za novi početak“ nazočni voćari raspravljali s ministrom.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.