STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Samoizolacija skraćena na 10 dana, ali postoje i iznimke

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove kriterije za testiranje na SARS-CoV-2, prekid izolacije i karantenu. Prema novim kriterijima samoizolacija za bliski kontakti oboljele osobe od koronavirusa skraćena je s dva tjedna na 10 dana.

Odluku o skraćivanju samoizolacije donijela je donijela Eskpertna skupina kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Iznimka su zaposleni u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom. Za njih karantena traje 14 dana.

Kriterij za prekid samoizolacije

Kriteriji za prekid izolacije podijeljeni su na četiri kategorije bolesnika: oboljeli s blagom ili umjerenom kliničkom slikom, oboljeli s teškom kliničkom slikom, oboljeli koji je imunokompromitiran/korisnik/djelatnik kolektiva s osjetljivom populacijom i asimptomatski oboljeli od COVID-19.

Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma.

Samoizolacija i testiranje bliskih kontakata

Svi bliski kontakti oboljelog upućuju se u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana. (od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom). Bliske kontakte nije potrebno testirati ni na početku ni tijekom samoizolacije osim ako ne razviju simptome bolesti ili postoji epidemiološka indikacija.

Iznimno, na početku karantene/samoizolacije treba testirati bliske kontakte oboljelih od bolesti COVID- 19 ako su identificirani kao bliski kontakti tri ili više dana od izlaganja bolesniku i ako su u međuvremenu ostvarivali kontakt s vulnerabilnim skupinama (npr. pri radu u bolnici ili kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom).

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.