Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Velika subota: Dan tišine, molitve i pripreme za Vazmeno bdjenje

Velika subota dan je tišine i molitve, kršćanski spomendan kojim se slavi dan prije Uskrsa. Na Veliku subotu u crkvama se posjećuje posebno uređen Božji grob. Ne slavi se euharistijsko slavlje.

U večernjim satima počinje vazmeno bdijenje koja završava svečanom euharistijom i koja označava Kristovu pobjedu nad smrću i u kojoj se odražava snaga Božje ljubavi koja od mrtvog čini živa. Bdijenje počinje službom svjetla. Blagoslivlja se vatra izvan crkve. Na blagoslovljenoj vatri ispred crkve pali se uskrsna svijeća koja simbolizira Isusa Krista uskrsloga – svjetlo. Uskrsna svijeća blagoslivlja se na Veliku subotu. Drugi dio bdijenja je Služba riječi. Čitanja svetopisamskih tekstova, pjevanje psalama, sluša se Božja riječ o stvaranju, kroz psalme hvali se i slavi Gospodina i njegova djela.

UŽIVO: NA USKRS PRIJENOS SVETE MISE

Sutra, na Uskrs, iz crkve svetog Jakoba u Prelogu donosimo prijenos svete mise s blagoslovom hrane s početkom u 7.00 sati.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.