FOTO-VIDEO: U Međimurju nema zaraženih koronavirusom, otvorena dežurna ambulanta

Četvrtak, 19.03.2020.
FOTO-VIDEO: U Međimurju nema zaraženih koronavirusom, otvorena dežurna ambulanta
Foto galerija
FOTO-VIDEO: U Međimurju nema zaraženih koronavirusom, otvorena dežurna ambulanta
U Međimurju nema zaraženih virusom COVID-19, a kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri i prevenirao ulazak u Županijsku bolnicu Čakovec i Dom zdravlja uspostavljena je dežurna ambulanta. Nalazi se na parkiralištu iza bolnice i u njoj će se primate građani kod kojih postoji sumnja na zaraženost. 

Ambulanta je uspostavljena od tri funkcionalna kontejnera. Dva su povezana, ali odvojena vratima. U jednom se dijelu nalazi prostor za prijem, a u drugom su u pripremi dva kreveta uz sanitarni čvor. Radit će 24 sata dnevno, a na koji način objasnio je ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić:
 
  • „Nastavno na uputu Ministarstva zdravstva osigurali smo dežurstva od 0 do 24 sata vezano za sve upite i sumnju na zarazu koronavirusom. To znači sljedeće:u svakom slučaju prvo je potrebno telefonom kontaktirati liječnika, i kada je riječ o  hitnim situacijama. Ako se detektira mogućnost zaraze koronavirusom, tada pacijenta šaljemo u korona dežurstvo na parkiralištu.  Ovdje neće biti kontakta pacijenta i zdravstvenog osoblja. Sve se obavlja putem telefona i parlafona. Ako se detektira da je netko visoko sumnjiv, dolazi služba iz bolnice i vodi ga se na uzimanje uzoraka. Mislim da je ovo perfektno i vrlo promptno organizirano.“

Međimurje se i dalje uspješno bori protiv pandemije, zaraženih nema, a uzroci koji su noćas bili na testiranju, negativni su, kazao je župan Matija Posavec. Zadovoljstvo ime izrazio je i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec te napomenuo da će i dalje biti u kontinuiranoj komunikaciji s Nacionalnim stožerom te da apeliraju na se građane da poštuju protokole, uputstva i odluke nacionalnog Stožera.

Gradsko društvo Crvenog križa u dogovoru sa županijskim Stožerom i zdravstvenim ustanovama podignulo je 5 šatora zbog sigurnosti pacijenata i liječnika. Osnovani su interventni tim i mrežu volontera kako bi pomogli građanima kojima je pomoć potrebna, a posebice starijim osobama., kazao je ravnatelj društva Kristijan Valkaj.

>> VIDEO: Izjave o aktualnoj situaciji i predstavljanje dežurne ambulante

Centar za pomoć u kući na telefonskom broju: 099-2092-613
Za pitanja za ambulante Opće medicine, kontakt: 040/ 372 – 372 (7 – 22h) 
službeni broj telefona trijažnog šatora Županijske bolnice Čakovec: 099-529-8680