Payer-Pal upozorila na ozbiljnost situacije: Međimurje bilježi najgore brojke od početka epidemije

U Međimurskoj županiji danas je postavljen novi crni rekord po broju zaraženih virusom COVID-19. Novooboljelih je 82, a proteklog dana testirana je 271 osoba. U obradi su 233 uzorka.

Trenutno je 298 aktivno oboljelih, od kojih je 21 hospitaliziran, što je 35 posto bolničkog kapaciteta na COVID odjelu. U samoizolaciji je trenutno 1348 osoba.

Za 60 osoba je još traje epidemiološko obrada, 147 osobe koje su kontakti s ranije zaraženih, dok se za čak 67 osoba ne zna izvor zaraze. U proteklih tjedan dana virus je probio i u dvije ustanove za starije i nemoćne. Zaražene su 22 osobe, korisnici i djelatnici domova.

Na ozbiljnost situacije upozorila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payer Pal, dr.sc.:

Međimurje bilježi nagore brojke od početka epidemije. Svaki dan svjedočimo velikom broju testiranja, uglavnom više od 200 pacijenata dolazi na briseve. Pretočeno u brojke, to Međimurje stavlja na vrh ljestvice po incidenciji pozitivnih na COVID-19. Nalazimo se na trećem mjestu iza Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije. 14-dnevna kumulativna incidencija za Međimurje iznosi 304 novooboljelih na 100 tisuća stanovnika, naglasila je dr. Payer-Pal.

Protiv ovog nevidljivog neprijatelja možemo se boriti isključivo preventivnim mjerama, o kojima govorimo od samog početka epidemije – to su maska, rukavice i fizička udaljenost. Nesavjesnim djelovanjem opterećuje se zdravstveni sustav stoga moramo upozoriti na ozbiljnost situacije i apelirati na stanovnike Međimurja da se pridržavaju mjera te pokažu ozbiljnost i solidarnost. – dodala je ravnateljica Zavoda.

prim. Marina Payer Pal, dr.sc. ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo MŽ

Među novooboljelima jedna osoba testirana je u Zagrebu, a ima prebivalište u Međimurskoj županiji, dok dvije osobe nemaju ni prebivalište ni boravište već su samo testirane u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.

U Varaždinskoj županiji danas je registrirano 70 novih slučajeva zaraze. U Hrvatskoj ukupno 1474, što je novi dnevni rekord. Veliki porast bilježe susjedne Austrija i Slovenija. S obzirom na situaciju u okruženju, kao i činjenicu da se više testira, povećanje broja zaraženih i u Međimurju bilo je očekivano, međutim, potrebno je prekinuti ‘lanac’ transmisije, poručio je župan Matija Posavec.

Stožer najavio nove mjere i preporuke 

Stoga Stožer civilne zaštite Međimurske županije poziva na odgodu svih manifestacija i programa s većim okupljanjima ljudi. Na građane se apelira da u naredna dva tjedna kretanje smanje na ono najnužnije. Na mjestima potencijalnih okupljanja najavljene su pojačane kontrole komunalnih redara. Prema Nacionalnom stožeru civilne zaštite poslane su nove mjere i preporuke, neke od njih trajat će do poboljšanja epidemiološke situacije, a neke na dva tjedna , najavio je načelnik Stožer Josip Grivec.

Epidemiološka situacija u školama je zadovoljavajuća. U osnovnim školama na virus COVID-19 pozitivno 10 učenika i 8 učitelja, a 828 učenika i 56 učitelja je u samoizolaciji. U srednjim školama je zaraženo 15 učenika i 4 profesora, dok je u samoizolaciji 293 učenika i 29 profesora. Za sad se nastava na daljinu odvija u OŠ Donji Kraljevec i Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec, kazala je pročelnica Blaženka Novak. Pozvala je roditelje i apelirala da obrazovanje bude prioritet. Preporuka je i dalje da se vannastavne aktivnosti, kao i one gdje dolazi do miješanja učenika iz različitih škola ili razrednih odjela, izbjegavaju.

Na pitanje novinara vezano uz obustavu dostave lijekova bolnicama, resorna pročelnica Sonja Tošić-Grlač rekla je da je situacija u Županijskoj bolnici Čakovec pod kontrolom.

Konferencija za medije Stožer civilne zaštite Međimurske županije
covid-19Marina Payer-PalStožer civilne zaštite Međimurske županijeZavod za javno zdravstvo Međimurske županije