STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

44 nova slučaja zaraze koronavirusom u Međimurju, Stožer uputio apel

Županijska bolnica Čakovec (Foto: Studio M)

U Međimurskoj županiji danas su 44 nova slučaja zaraze koronavirusom, 11 se oporavilo pa je ukupno 186 aktivno oboljelih, objavio je Županijski stožer civilne zaštite.  

Od jučer uzetih, neobrađenih 164 uzoraka, 44 nalaza je pozitivno. Danas do 11 sati uzeto je 148 uzoraka i svi su u obradi.

Trenutno je 186 aktivnih slučajeva pozitivnih na virus COVID 19 – za 12 osoba još traje epidemiološki nadzor, 61 osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 113 osoba su kontakti ranije zaraženih.

Do sada je ukupno testirano 9320 osoba. Trenutno je 978 osoba u samoizolaciji.

Hospitalizirano je 13 osoba i nitko nije na respiratoru. Nitko nije preminuo i u ovom trenutku nema prodora u zdravstveni i socijalni sustav. – stoji u izvješću.

>> ŽUPANIJSKA BOLNICA: Uklanja se šator na ulazu, od ponedjeljka trijaža u suterenu

>> U Varaždinskoj županiji 53 nova slučaja, od sutra na snazi nove mjere!

>> U Hrvatskoj danas 1131 sučaj zaraze, testirane 6593 osobe

S obzirom na povećanje broja osoba pozitivnih na COVID 19 virus, Stožer CZ Međimurske županije uputio je apel građanima Međimurja koji u nastavku prenosimo u cijelosti.

Poštovane građanke i građani Međimurske županije,

S obzirom da je posljednjih dana došlo do značajnog porasta broja osoba pozitivnih na virus COVID 19 u našem Međimurju, još jednom upućujemo apel da svi zajedno pokušamo sljedeća dva tjedna učiniti korak više u zajedničkoj odgovornosti prema nama samima, našim bližnjima, susjedima i našim sugrađanima.

Osnovni zadatak sviju nas koji sudjelujemo u radu Stožera civilne zaštite Međimurske županije je sprječavanje prodora virusa COVID 19 u naše zdravstvene i socijalne ustanove te ustanove koje skrbe o starijima i nemoćnima, u čemu smo, za sada, vrlo uspješni.

Bez obzira na troznamenkasti broj oboljelih, virus nije ušao u sustav zdravstvene skrbi. Sretna okolnost je i ta da od ukupnog broja pozitivnih koje pratimo od kraja veljače ove godine, nitko od nije bio na respiratoru te nije preminuo od ili s virusom COVID 19.

Međutim, ubrzani porast broja pozitivnih stvara brojne probleme u životima sviju nas. Ako ste COVID pozitivni, ugrožavate Vaše bližnje, osobito starije i nemoćne osobe, ugrožavate zdravlje i Vaših kontakata koji moraju u samoizolaciju koja, pored zdravstvene ugroze, ugrožava egzistencijalnu i materijalnu sigurnost.

Porast broja oboljelih otežava i kretanje preko granica što je važno za brojne naše sugrađane na privremenom radu u Sloveniji, Austriji ili Njemačkoj.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije nema namjeru inzistirati na zabranama, zatvaranjima ili ograničavanju kretanja jer život i gospodarstvo moraju funkcionirati. Uvjereni smo kako svi zajedno želimo da se što prije omoguće posjete štićenicima u domovima za starije i nemoćne. Nemogućnost boravka, pogleda ili razgovora s članovima obitelji koji su u domovima dovodi do narušavanja psihičkog stanja, a time i mentalnog zdravlja. Uvjereni smo kako svi zajedno želimo nesmetano odvijanje nastave za naše učenike jer oni su naša budućnost i generacija od koje svi imamo velika očekivanja. Vjerujemo kako svi želimo povratak gospodarskog života u normalu, očuvanje radnih mjesta te da se ne smanjuju materijalna prava onima koji moraju biti u samoizolaciji.

Vjerujemo kako svi želimo omogućiti posjete našim bolesnicima koje su trenutno ograničene. Stoga, baš kao što smo apelirali na odgovornost, strpljenje i razumijevanje u mjesecima kada smo bili sredina s daleko najmanjim brojem oboljelih, tako i sada, više nego ikada, apeliramo i pozivamo da se suzdržimo od okupljanja, grupiranja, javnih skupova i izloženosti prostorima s većim brojem ljudi.

Odgovorno ponašanje u danima koji su pred nama, donijet će nam veću radost i olakšanje u vremenima koja nam slijede, a to je vrijeme obiteljskih blagdana.

Posljednjih tjedana svakodnevno se obavlja veliki broj testiranja što je jedan od razloga povećanog broja pozitivnih na virus COVID 19, baš kao i značajno povećanje u našem okruženju i gotovo cijeloj Europi. Hladnije vrijeme također utječe na pojavu i brže širenje virusa. No, unatoč tome želimo biti primjer odgovorne zajednice, primjer solidarnosti, humanosti i brige za naše sugrađane.

Zajedno smo na istom zadatku, s istim ciljem, s istim strahovima i nedoumicama, ali i nadom kako će sve ovo uskoro biti iza nas. Shvatimo li to, pridržavamo li se preporuka i mjera,vodimo računa jedni o drugima i samima sebi, pobijedit ćemo i ovaj val virusa. – stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.