STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Učenici nižih razreda i maturanti vraćaju se u školske klupe, za ostale nastava online

Foto: Studio M

Učenici nižih razreda osnovnih škola i maturanti s početkom drugog polugodišta vraćaju se u školske klupe, dok će ostali nastavu slušati online line. No učenici svih razreda bit će u prijepodnevnoj smjeni.

Odluku je odnio Stožer civilne zaštite Međimurske županije nakon konzultacija s epidemiološkom službom i ravnateljima škola. Shodno tome, reaktiviran je besplatan prijevoz, rekla je pročelnica Blaženka Novak. Nastave li se u iduća dva tjedna povoljni epidemiološki trendovi, bit će razmotren i povrat u škole ostalih učenika. Do tada, predloženo je da nema ispitivanja.

U Međimurskoj županiji danas imamo 73 nova slučaja zaraze. PCR metodom testirano je 189 osoba, od kojih su 64 pozitivne, antigenskim testovima potvrđena su još dva slučaja zaraze, a bez testiranja dijagnosticirano je sedmero oboljelih. 

Proteklog dana jedna osoba je preminula, a 51 se oporavila. Trenutno je 386 oboljelih. Postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja i dalje je u padu, za posljednjih tjedan dana iznosi 16,9 posto. 14-dnevna incidencija je 509 pozitivnih na 100 000 stanovnika čime Međimurje više nije među 100 europskih regija s najvećom sedmodnevnom i četrnaestodnevnom incidencijom, rekao je župan Matija Posavec.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 80 pacijenata, od kojih 12  proteklog dana, dok je pet otpušteno. Na respiraciji je jedan pacijent. Broj hospitaliziranih gotovo je prepolovljen (155), a s obzirom na pozitivan trend više nije u funkciji respiratorni centar u hotelu Park. Palijativni nastavlja s radom te će kasnije biti korišten za pružanje zdrastvene skrbi građanima. U tijeku je i reaktivacija odjela Bolnice, kazao je ravnatelj Bolnice Tomislav Novinščak.

Komentirao je i odlazak infektologinje Tanje Potočnik Hunjadi koja je, podsjetimo, bila i voditeljica COVID odjela. Istaknuo je da budućnost Odjela infektologije u ŽB Čakovec nije upitna. 

Informacije o cijepljenju dala je pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač. Kazala je da će do kraja tjedna biti završena prva faza cijepljenja korisnika u domovima za starije i nemoćne. Oni koji su u međuvremenu bili bolesni, bit će cijepljeni naknadno, naglasila je. Danas je cijepljeno 216 osoba, što je do sada ukupno 1674. Svi su cijepljeni Pfizer/BioNTech cjepivom. Podsjetimo da se u ovoj prvoj fazi cijepe i zdravstveni djelatnici Bolnice, Zavoda za hitnu medicinu i domova za starije i nemoćne.

Od danas pa do 31. siječnja na snazi je nova Odluka o prelasku državne granice.

Putnicima koji dolaze i dalje je nužan negativan PCR test ili će im biti određena samoizolacija u trajanju od 10 dana. Voditelj granične policije PUM Krunoslav Fekonja kazao je da su od blagdana evidentirana 22 prekršaja mjere samoizolacije.

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec nastavlja s obilaskom starijih osoba i s organiziranim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi.

U Varaždinskoj županiji su 42 nova slučaja zaraze koronavirusom,a testirana su 272 uzorka. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima je 25 posto. Preminula je jedna osoba, objavio je Stožer civilne zaštite te županije.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 131 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih 11 na respiratoru. Od početka epidemije Varaždinska županija bilježi 14303 zaraženih novihkoronavirusom, od koji je 318 preminulo.

U Hrvatskoj je danas ukpno 980 novih slučajeva zaraze, preminulo je 45 osoba, a 1025 se oporavilo, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Aktivno oboljelih je 5.210. Među njima je 1.921 pacijent na bolničkom liječenju, od kojih 176 na respiratoru. Proteklog dana testirano je 6.847 osoba, a u samoizolaciji su 18272.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 223.097 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4517 preminulo, a 213.370 se oporavilo. Do danas su ukupno testirane 1.102,552 osobe.

 

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.