STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Svjetski je dan Roma, poslušajte Zlatna Korita i tradicijsku pjesmu Romski život

Romska Korita (Foto: Studio M)

8. travnja obilježava se Svjetski dan Roma. Obilježava se od 1971. godine kada je u Londonu održan je prvi Svjetski kongres Roma.

Taj se kongres smatra jednim od najvažnijih događaja u povijesti Roma jer su na usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni te je službeno prihvaćen naziv “Rom”, što na romskom jeziku znači čovjek.

Romi su danas najveća europska manjina s oko 10 milijuna pripadnika, sačinjavaju nešto više od pet posto europskog stanovništva, a usprkos svim stradanjima uspjeli su održati nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje te kroz povijest ostaviti trag u svim svjetskim kulturama.

Zlatna Korita – Romski život

Svjetski dan Roma u našem programu obilježili smo uz tradicijsku pjesmu ‘Romski život’ koji je romski tamburaški sastav Zlatna Korita iz Orehovice izveo prošle godine na Orehijadi. Na daleko je poznato, gdje sastav dođe, vrhunska atmosfera ne izostane, a to potvrđuje i veliki pljesak publike prije samog izvođenja pjesme koju sada možete i pogledati na našem Facebook profilu Radio Studio M! 

 

ZLATNA KORITA – romska tradicijska 'Romski život'

Svjetski je dan Roma! U našem programu, uz priču, obilježili smo ga i glazbeno, tradicijskom pjesmom 'Romski život' tamburaškog sastava Zlatna Korita iz Orehovice, a koju su izveli lani na Orehijadi! ????

Objavljuje Radio Studio M u Srijeda, 8. travnja 2020.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.