Velikim četvrtkom počelo Sveto trodnevlje - najsvetiji dani u liturgijskoj godini

Četvrtak, 18.04.2019.
Velikim četvrtkom počelo Sveto trodnevlje - najsvetiji dani u liturgijskoj godini
U nedjelju smo slavili Cvjetnicu i ušli u Veliki tjedan, a danas je Veliki četvrtak - kršćanski spomendan Isusove posljednje večeri i s današnjim danom započelo je Sveto trodnevlje. 

O tim danima u našem vjerskom programu govorio je velečasni Hrvoje Damiš, župni vikar Župe svetog Jakoba apostola iz Preloga.
 
  • Najvažnije u Velikom tjednu su obredi vazmenog trodnevlja koji počinju na Veliki četvrtak. Svi svećenici Varaždinske biskupije u 10 sati okupit će se u varaždinskoj katedrali na misi posvete ulja, s biskupom slavit će svečanu svetu misu na kojoj se posvećuju ulja kojom se pomazuju naši krštenici, krizmanici, ređenici, bolesnici i ta ulja svećenici donose u svoje župe i tako svjedoče jednom lijepom zajedništvu vjernika svih župa sa svojim mjesnim biskupom.

Na Veliki četvrtak u 18 sati u crkvi svetog Jakova bit će služena misa večere Gospodnje.
 
  • To je misa ustanovljenja euharistije, misa na kojoj se isto tako spominje ustanovljenje svetoga reda, Isusovim riječima – Ovo činite meni na spomen. Na toj misi bit će i pranje nogu apostolima, odnosno dvanaestorici župljana, gdje svećenik pere noge na isti način kako je to Isus činio apostolima, a kako bi pokazao kako oni trebaju služiti. Sama sveta misa završit će getsemanskom urom, trenutkom klanjanja, kada na osobiti način razmišljamo o Isusovoj muci, njegovoj molitvi na Maslinskoj gori. 

Veliki petak jedini je dan u liturgijskoj godini kada se ne slavi sveta misa, dan kada su obavezni post i nemrs, a obredi u župnoj crkvi svetoga Jakoba bit će u 15 sati. 
 
  • Započinju službom riječi kada će se pjevati muka po Ivanu, slijedi poklon Križu, a sami obredi završavaju obredom svete pričesti. Nakon toga moguć je poklon Križu, odnosno pohod Božjem grobu sve do 21 sat. 

Velika subota prilika je kroz cijeli dan za poklon Božjemu grobu. Toga dana blagoslov jela bit će u 17 sati u Otoku, a u 17:30 u Cirkovljanu. U 19:30 u župnoj crkvi počet će vazmeno bdjenje - najvažnije slavlje liturgijske godine, prepuno simbolike, prepuno različitih čitanja, psalama, i svega onoga što nam zapravo govori o otajstvu spasenja koje je Isus za nas učinio i kojega nam je poklonio u vazmenoj noći. Nakon svete mise bit će prilika za blagoslov jela.

Na nam Uskrs rana misa u župi bit će služena u 7 sati, odnosno u 10:30 sati svečana poldanica, a u crkvama Cirkovljanu i Otoku u 9 sati. 
 
  • Vazmeni trodnevlje sigurno su najsvetiji dani u našoj liturgijskoj godini i svakako da je svaki kršćanin na osobiti način pozvan radosno sudjelovati u tim velikim otajstvima i tako rasti u svojoj vjeri, ljubavi u Isusa Krista u njega koji nas je svojim Križem, svojom krvlju otkupio i oslobodio od svakoga grijeha, zaključio je Hrvoje Damiš, župni vikar Župe svetog Jakoba.