Velečasni Šimek: Događajima Velikog četvrtka možemo pristupiti samo srcem

Četvrtak, 24.03.2016.
Velečasni Karlo Šimek
Veliki četvrtak u Velikom tjednu posljednji je dan Korizme, dan kada u večernjim satima počinje Vazmeno trodnevlje – muka, smrt i uskrsnuće Kristovo.

Taj kršćanski spomendan posljednje Isusove večere spomendan je i Isusova ustanovljenja dva sakramenta: euharistije (svetu misu) i svećeničkog reda. Na Veliki četvrtak navečer svaka župa slavi misu večere Gospodnje. Misno slavlje govori o tome kako je Isus apostolima prao noge, kao primjer i poziv svim kršćanima na uzajamnu ljubav i služenje.

U našem programu na Veliki četvrtak donosimo razmatranje velečasnog Karla Šimeka, župnog vikara Župe sv. Jakob u Prelogu.

„Laudetur Jesus Christus. Danas, na Veliki četvrtak, na poseban način slavimo i spominjemo se ustanove euharistije i svečeničkog reda. U ovom razmatranju želimo promotriti jednu od karakteristika Božje ljubavi, a to je oproštenje, a učinit ćemo to polazeći od događaja Velikog četvrtka.

„Čovjek istinski vidi samo srcem“ tim glasovitim riječima pisca Antoine de Saint Exuperyja koje on daje usta lisici u malom princu kad mu ova pokuša protumačiti bit prijateljstva i mi započinjemo ovo razmišljanje o nesvatljivo ljubavi Božjoj koju nam je pokazao Isus na Veliki četvrtak. Događajima Velikog četvrtka stvarno možemo pristupiti samo srcem. Razum je ovdje bespomoćan.

Ljubav traži odgovor, ali ne odgovor razuma nego odgovor srca.“ – početak je razmatranja velečasnog Šimeka, a koje u cjelosti s porukom dosnosimo na Veliki četvrtak u 18.30 sati.