SVJETSKI DAN RADIJA: Dijalog, tolerancija i mir

Srijeda, 13.02.2019.
radio_ilustracija
Svjetski je dan radija, a ove godine slavimo ga pod temom Dijalog, tolerancija i mir.

Cilj obilježavanja je ojačati svijest u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija.

Ovogodišnja tema zapravo je definicija onoga što radiopostaje rade – informiraju, educiraju, povezuju svoje slušatelje, potiču pozitivan dijalog između različitih strana i okruženja. Prva svjetska radiopostaja u Pittsburghu počela je redovito emitirati još daleke 1920. godine, a samo šest godina kasnije s radiom je započeo Radio Zagreb. No, Svjetski dan radija obilježavamo tek od 2012., odlukom UNESCO-a, a kao spomen na početak emitiranja UN-ova radija koji je počeo emitiranje 13. veljače 1946. Riječima: "Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta".

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu danas će biti održan drugi Hrvatski radijski forum u organizaciji Udruge Hrvatski radijski forum i HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja. Tema je medijska strategija, na kojoj će osnovne smjernice medijske politike predstaviti ministrica Nina Obuljen-Koržinek.