Sretan Dan planeta Zemlje: Biti ekološki osviješten i nije tako teško

Srijeda, 22.04.2020.
Sretan Dan planeta Zemlje: Biti ekološki osviješten i nije tako teško

Dan planeta Zemlje u gotovo svim zemljama svijeta obilježava se 22. travnja, a ova godina je ipak posebna jer se obilježava 50. obljetnica. 
 
Prvi put ovaj je događaj obilježen na taj dan 1970. u SAD-u, s početkom buđenja svijesti o očuvanju okoliša i utjecaja ljudskog djelovanja na prirodu. Američki senator Gaylord Nelson godinu dana prije zgrozio se nad posljedicama izljeva nafte uz obalu Kalifornije te se, vrativši se u američki parlament, izborio da se 22. travnja proglasi nacionalnim danom proslave planeta Zemlje. 
 
Naziv 'Earth Day' prvi je upotrijebio gradonačelnik San Francisca u proglasu 1969. kojim je odlučeno da se na području tog grada taj datum slavi kao Dan planeta Zemlje. 
 
Ujedinjeni Narodi su prije deset godina ovaj dan proglasili međunarodnim, a obilježava se u 190 zemalja diljem svijeta, svake godine s posebnim fokusom na određeni problem, ali uvijek jednakim ciljem – razmišljanjem o čovjekovom štetnom učinku na okolišu i njegovim smanjivanjem.

Prvi Dan planeta obilježen velikim akcijama, a 2016. godina je bila posebna jer je baš tada stupio na snagu povijesni Pariški sporazum o klimatskim promjenama, a upravo su one ovogodišnja tema obilježavanja ovog važnog dana.  

Klimatske promjene i akcije koje bi se trebale provoditi kako bi one što manje utjecale na okoliš i čovječanstvo. 

Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta. Polarne ledene ploče tope se, razina mora raste, nekim regijama sve češće dolazi do ekstremnih vremenskih uvjeta. One se događaju vrlo brzo, a biljke i životinje teško se prilagođavaju te mnogima prijeti i izumiranje.A što mi možemo napraviti da pomognemo Zemlji?

Biti ekološki osviješten, zapravo i nije tako teško. Toliko je malih stvari koje svakodnevno možemo raditi kako bismo pomogli očuvanju naše planete, a samim time i očuvanju vlastitog zdravlja.


Evo par ideja:

* Jedite više lokalno i ekološki uzgojene hrane
* Odvajajte otpad i reciklirajte ga
* Pažljivo trošite vodu
* Gasite svjetla kada vam nisu potrebna
* Ne bacajte smeće u prirodu
* Više koristite papirnatu ambalažu, a manje onu plastičnu
* Koristite baterije koje se mogu ponovno napuniti
* Manje trošite papir, npr. račune plaćajte preko interneta
* Manje se vozite automobilom, a više koristite bicikl