Preloški gimnazijalci spremni za drugi Filozofski caffe

Utorak, 13.03.2018.
Preloški gimnazijalci spremni za drugi Filozofski caffe
radio@studiom.hr Foto: Arhiva | Nakon što je prije godinu dana 4G Srednje škole Prelog održao prvi Filozofski cafe, projekt nastavlja nova generacija gimnazijalaca, predvođena profesorom filozofije Marijanom Lazarom.
 
  • Filozofski cafe pokrenut je na inicijativu našeg profesora Lazara na Filozofskom fakultetu. Sudionici mogu sami predlagati teme koje mogu biti širokog spektra, od znanstvenih, filozofskih do religijskih. Zbog velike ljubavi prema filozofiji s oduševljenjem smo odlučili održati još jedan filozofski cafe. Budući da je kriza svuda oko nas, odlučili smo govoriti o filozofiji krize, problemima u ponašanju mladih i problemima dijaloga u današnjem društvu., najavila je gimnazijalka Karla.
 
Ove srijede sat filozofije preloški gimnazijalci odradit će u kabinetu ugostiteljstva te uz najpopularniji napitak raspravljati na temu Filozofija krize. U nju nas je uveo gimnazijalac Josip:
 
  • U ovoj temi obrađujem neka od pitanja kao što su što je filozofija, što ona predstavlja kao znanost i krizu kao filozofski problem. Od toga polaze nova pitanja i traže se novi odgovori pa tako i kako se riješiti krize i što nam je potrebno za njezini rješavanje.
 
Filozofija traži raspravu, traži kreativnost u mišljenju, ako si kreativan, društveno si koristan, smatra pokretač projekta i predmetni profesor.
 
  • Filozofski cafe ima svoju dalekosežnu povijest, a uči učenike da budu kreativni u mišljenju što nam je danas vrlo potrebno. Srednja škola Prelog, povodom svoje dvadesete godišnjice postojanja, u društvenoj zajednici pokušava biti kreativna i kao takva se pokazati kao društveno korisnom jer je vidljiva ova tromost duha, ravnodušje koje vlada u našem društvu. Stoga mlade moramo usmjeravati optimizmu i s radošću prihvaćanjem društvenih obveza u zajednici u kojoj žive, rekao je profesor Marijan Lazar uoči drugog Filozofskog cafea koji će sutra biti održan s početkom u 12 sati.
 
 
Do tada, na prvi filozofski cafe s gimnazijalcima Srednje škole Prelog prisjetite se večeras u Radio Cicibanu od 19 sati.