Odricanje ima vrijednost samo ako je usmjereno prema drugome

Nedjelja, 10.03.2019.
Odricanje ima vrijednost samo ako je usmjereno prema drugome
Korizma – 40 dana pripreme za Kristovo uskrsnuće. Svrha odricanja, pomoć potrebitima. Korizma neka nam bude škola, poruka je prečasnog Antuna Hoblaja.
 
  • Svrha korizme nije samo odricanje od ovoga ili onoga, nego je svrha dobra prigoda i priprava za Kristovo uskrsnuće. Odricanje nema veliku vrijednost u sebi, osim za treniranje volje, nego ima smisla ako me usmjerava prema drugome, bližnjemu. Ako naše odricanje nije usmjereno na drugoga, npr. na pomoć potrebitima, onda baš i nema svrhe odreći se ma bilo čega. Za korizmu obično velimo da je vrijeme čišćenja, čovjekovog obraćanja nekome – Bogu, ali i čovjeku, posebice onome koji je u potrebi. Sjetimo se zapovijedi 'Ljubi Boga i bližnjega svoga' poziv je to da nam korizma bude škola i pouka na Isusovom primjeru, da bismo i mi mogli položiti ispit koji je Isus položio u pustinji. Poziv je to da nam korizma bude duhovno čišćenje koje nas dovodi bliže Bogu, ali  je važno naglasiti i bliže ljudima.

Molitva i osobna molitva, dobro činimo u našoj sredini - u početku korizme poručuje varaždinski biskup, monsinjor Josip Mrzljak. 
 
  • 40 dana treba iskoristiti za produbljenje i učvršćenje svoje vjere, napraviti neki plan - kako ću ja proživjeti korizmu, kako ću se odnositi prema onome što nam pepelnica liturgijski preporučuje, kakav ću biti u svojoj molitvi, u onoj osobnoj, ne samo zajedničkoj, kakav sam prema drugim ljudima ... U ovom našem malom svijetu itekako možemo puno dobrog učiniti na sva tri područja, bolje se moliti, biti izdašniji u svojoj milostinji, u pomaganju drugih, a možemo i vidjeti kako je s našim postom, odricanjem, i tako ćemo moći dočekati naše vazmeno otajstvo.

Cijele poruke velečasnog Antuna Hoblaja i biskupa Josipa Mrzljaka donosimo u nedjeljnom vjerskom programu (12.30 sati)

>> Velečasni Hoblaj: Započnimo odgovorno, svjesno i vjernički ovo sveto vrijeme