Proglašeni najbolji književnog natječaja kajkavštine

Utorak, 26.04.2016.
Književni natječaj kajkavskog 2016
Foto galerija
Književni natječaj kajkavskog 2016
Matica Hrvatska ogranak Čakovec sedmu je godinu proveo književni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola na kajkavskom jeziku. Na prigodnoj svečanosti nagrađeni su najbolji, a predsjednik ogranka Ivan Pranjić posebno je zadovoljan ovogodišnjim odazivom, a koji je bio najveći do sad.
 
Na natječaj je bilo prijavljeno preko 30 osnovnih škola i gotovo sve srednje. „Moramo biti zadovoljni i mislim da je logično da je bio veći broj radova iu osnovnih škola s obzirom na to da oni u većoj mjeri njeguju kajkavštinu. U srednjim školama problem nije samo s kajkavskim već i sa standardnim izrazom. Sve više se služe engleskim jezikom, vidimo kako on pomalo potiskuje hrvatski, a nama je posebno stalo do onoga koji je najugoženiji, a to je kajkavski koji želimo i očuvati.“ , rekao je predsjednik čakovečkog ogranka.
 
Komisiju su činile tri profesorice hrvatskog jezika. Andrijana Kos Lajtman ujedno i predsjednica Komisije,  pjesnikinja Vera Zemunić i umirovljena profesorica Katarina Bajuk.
 
„Kriteriji su bili najviša estetska razina tekstova, a kako je tema bila slobodna, učenici su zaista imali širok izbor motiva i tema. Posebno je važno to da djeca pišu onim jezikom koji im je najbliži, a to je naročito važno za liriku. Najvažnije je sačuvati kakavštinu u njezinom izvornom boliku, koliko god je to moguće, i razvijati ju.“, dodao je Pranjić.
 
Zadovoljstvo odazivom istaknula je i predsjednica Komisije, a posebno je naglasila i veliki broj kvalitetnih tekstova, u kojima je prednjačila lirika.
 

Nagrađeni – osnovne škole:

REA TOMŠIĆ - rad: GRLICA (8. b OŠ Mursko Središće)
MAGDALENA TRUPKOVIĆ - rad: ŠIBA (1. b OŠ Petar Zrinski Šenkovec)
JANA DRŽANIĆ - rad: NAŠ MOČEK (4. a OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica)
 
Nagrađeni – srednje škole:

SARA NOVAK - rad: SI SI DA MISLIL KAJ BUŠ OSTAL SAM (3. g Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec)
BENJAMIN MIHOCI - rad: PLAVI LASI (4. g Srednja škola Prelog)
JAKOV SKOK - rad: TUSTA SPOVED (4. g Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec)