Još jedan vikend za fašničke špelancije u Samoboru

Četvrtak, 20.02.2020.
Samoborski fašnik (Foto: Edin Tuzlak)
Nova doza veselja i zabave pod maskama slijedi ovog vikenda na 194. Samoborskom fašniku. Fašničke splenacije u Samoboru nastavljaju se u petak izborom najboljih pojedinačnih i skupnih maski, a nakon toga uz koncert grupe Magazin.
 
Okupljanje svih maski koje žele sudjelvati u izboru najboljih bit će u 19 sati kod  glavne fašničke pozornice na Trgu fašničkih velikana. Poželjno je držati se teme Fašnika "Od bedaka do superjunaka", a ocjenjuje se originalnost kostima, kreativnost, duhovitost i način prezentacije. Najbolje maske ulaze u finalni izbor na pokladni utorak, a nagrade su novčane, putovanja po izboru te poklon bonovi raznih sponzora. Nagrađivat će se po tri maske u pojedinačnoj, skupnoj i obiteljskoj konkurenciji. Najbolje obiteljske maske birat će se u subotu i u nedjelju od 13 sati i 30 minuta. Glazbenu pozornicu u subotu preuzima Opća opasnost, a u nedjelju TS Garavi dok će na velikoj završnici Samoborskog fašnika.
 
Subotnji program na Trgu fašničkih velikana počinje u 11 sati dječjim fašnikom, a na glavnoj fašničkoj pozornici predstaviti dječji zborovi, djeca iz vrtića i plesne skupine.  Od 18 sati pak će se predstaviti brojne gostujuće skupine iz raznih krajeva Hrvatske, ali i Slovenije i Bugarske. U subotu će se održati i  Srakotrk - tradicionalno natjecanje u orijentacijskom trčanju za djecu koja uz pomoć karte pronalaze kontrolne točke po gradu.

Posebno će veselo i šareno biti u nedjelju na dječjem fašniku za kojeg se marljivo spremaju brojni učenici s 30 maskiranih skupina iz svih pet samoborskih osnovnih škola. Svoje kostime i koreografije pokazat će od 11 sati kada će prodefilirati Trgom fašničkih velikana i glavnom fašničkom pozornicom. Sa svojim alegorijskim kolima i satirično-humorističnim nastupima od 15 sati i 30 minuta, predstavit će se mjesni odbori Celine i Rude te Gradska četvrt Južno naselje.
 
Zabavni program za djecu tijekom oba dana vikenda održava se na Trgu srakinih mališana u maloj dvorani Galerije Prica gdje od 10 do 17 sati djeca mogu uživati u predstavama, radionicama, žongliranju i cirkusiranju, zabavi uz ekipu iz ZOO Zagreb, a predstavljen će biti i strip "1573" Nika Titanika. Na Art ledini iza kina održavaju se radionice izrade grafita kao i radionice breakdancea te disko zona i festival Kay Boo Too za mlade kreativce.
 
Ulaz na sva fašnička događanja je besplatan, a jedino što se očekuje od posjetitelja je da se maskiraju i prepuste novoj dozi zabave i veselja na 194. Samoborskom fašniku! I ne zaboravite: Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik!