FOTO: Stota obljetnica oslobođenja Međimurja u središtu Kolendara 2019.

Subota, 24.11.2018.
FOTO: Stota obljetnica oslobođenja Međimurja u središtu Kolendara 2019.
Foto galerija
FOTO: Stota obljetnica oslobođenja Međimurja u središtu Kolendara 2019.
radio@studiom.hr | Stota obljetnica oslobođenja Međimurja od Mađarske i pripojenja Hrvatskoj središnja je tema Hrvatskog kajkavskog kolendara 2019. Na više od 400 stranica nalazi se 107 naslova, a u njegovom je oblikovanju sudjelovalo 78 autora.
 
Narodni kalendari imaju tradiciju još od sredine 19. stoljeća, a predsjednik Matice Hrvatske – ogranka Čakovec Ivan Pranjić istaknuo je kako predstavljanjem ovogodišnjeg Kolendara Matica obilježava najvažniji događaj u povijesti našega kraja. Oslobođenje Međimurja od mađarske okupacije počelo je na Badnjak 1918. godine, a 9. siječnja 1919. u Čakovcu je održana velika narodna skupština na kojoj je donesena povijesna rezolucija kojom se prekidaju veze s Mađarskom i Međimurje je vraćeno u sastav Hrvatske.

O povijesnim zbivanjima u kolendaru govorili su akademik Dragutin Feletar i Stjepan Sučić. Predstavljajući Kolendar, urednica Nada Čatlaić izdvojila je tekst Pavla Jurinca o 20. obljetnici Župe sv. Antuna Padovanskog na čakovečkom Jugu, Krunoslava Mikulana o 100. obljetnici Učiteljske škole u Čakovcu te Katarine Bajuk o 15 .obljetnici pohoda pape Ivana Pavla II Hrvatskoj.

Uz glavnu temu, Kolendar ima još 11 poglavlja, a najviše se govori o povijesnim događajima, običajima koji nestaju i ljudima zaslužnima za kajkavsku kulturu. Do kraja godine Matica će izdati i knjigu Josipa Črepa „Međimurci u svjetskim ratovima“, a za sljedeću godinu Paranjić je najavio i nove knjige, zbirke pjesama, putopise, aforizame, kronologije te  tribine, koncerte i izložbe.