FOTO: Samoborom zavladale maske, glazbenu pozornicu otvorio Željko Bebek

Subota, 15.02.2020.
Samoborski fašnik 2020.
Foto galerija
Samoborski fašnik 2020.
Princu Fašniku, Princezi Sraki, Sucu i Fiškalu ključeve grada Samobora jučer je predao (dojučerašnji) gradonačelnik Krešo Beljak čime je otvoren 194. Samoborski fašnik! Princ Fašnik odmah je i obećao da će u Slobodnoj Fašničkoj Republici Samobor vladati maske sve do 25. veljače i to pod sloganom: Od bedaka do superjunaka! 
 
  • Kluči su pri meni i od sad bu tak kak ja velim! A to vam znači da ja i moji pomagači moremo delat kaj god nam srce želi i da smo prvi pri kopajni kad se nekaj deli. Sve kaj bumo zeli nesme niko nazaj iskat i imamo pravicu sve to spiskat bez kontrole i računa. Svaka buna, ružna reč i i grdi pogled smatraju se uvredom za naš ugled i povredom časti Fašničke vlasti. Gdo si nemre sam pomoći nek mi nejde ni pred oči. Nis ja kasica-prasica za sirotinjske štale, nego Superhik za tajkunske ideale. U bolje sutra more vas vodit samo ultra bogatun i pravi gizdelin, a to sam ja najveći i najvredniji fašnički sin! Živio narod, živila publika, živio ja i Fašnička republika! - objasnio je odmah nova pravila novoproglašeni vođa.
 
Pozornicom Trga fašničkih velikana prodefilirale su i prve maske, one samoborskih srednjoškolaca prerušenih u Šokere, kauboje, političare. Glazbenu pozornicu Samoborskog fašnika otvorio je veliki koncert Željka Bebeka.
 
U subotu program počinje od 11 sati predstavljanjem dječjih zborova na središnjoj pozornici, a iza 18 sati stižu gosti iz Ptuja, Kapele i Dobove, Kvitrovca, Domašinca i Štefanca, Novog Sela na Dravi, Makarske, Ključa Brdovečkog, Biograda na moru, Čakovca i Labina. Glazbeni program u 17 sati otvara Šajeta, a od 20 sati nastavljaju Tomislav Bralić i klapa Intrade.
 
Za posjetitelje 194. Samoborskog fašnika pripremljen je i niz poporatnih aktivnosti na Trgu srakinih mališana uz igraonice, hula hoop učionicu, a tu su i disko, kraoke i klaun. U 14:30 sati predstavljanje fašničke slikovnice Maska traži lice.
 
U nedjelju u 11 sati u centar dječjih fašničkih spelancija stiže velika povorka 18 dječjih skupina iz samoborskih vrtića Grigor Vitez, Osmijeh, Potočić, Dječji grad, Mali prijatelji i Izvor. Nakon dječjeg šarenila, za ljubitelje adrenalina Srakotur – utrka niskopodnih vozila u 13 sati, da bi u 15.30 na fašničku scenu sa svojim alegorijskim kolima i duhovitim scenskim nastupima stupili predstavnici mjesnih odbora Domaslovec, Konšćica i Pavučnjak. Glazbeni gosti bit će Slavonske lole od 17 sati.
 
Za maskirane posjetitelje Slobodne Fašničke Republike pripremljene su i bogate nagrade kroz predstavljanja na glavnoj pozornici ili ispunjavanjem Fašničke putovnice. Tu su i brojni drugi popratni štandovski i ugostiteljski programi na više lokacija u gradskom središtu.