FOTO: Mali i veliki superjunaci pohodili Slobodnu fašničku republiku

Ponedjeljak, 17.02.2020.
Samoborski fašnik 2020.
Foto galerija
Samoborski fašnik 2020.
Nedjeljno prijepodne 194. Samoborskog fašnika bilo je u znaku najmlađih maski, a šarenu kolonu i razigrane nastupe petstotinjak mališana na središnjoj došlo je pogledati i podržati mnoštvo svijeta koje se natiskalo na Trgu fašničkih velikana.
 
Uvod u ove dječje spelancije bila je pjesma Dječjeg zbora Smješak koji su nastupili kao Super junaci, a za njima su slijedila malena bića iz bajki, stvorenja iz životinjskog svijeta, šareni slikari, reperi, vitezovi i princeze, kauboji, indijanci, superjunaci, gosti s Orijenta i mnogi drugi. Sve su maske svojim ručicama, uz pomoć roditelja i vrtićkih teta priredili mališani iz dječjih vrtića Grigora Viteza, Osmijeh, Potočić, Dječji grad, Mali prijatelji i Izvor.
 
Nakon kandidata za najbolju obiteljsku masku, količinu dobrih vibracija nastavili su u rano poslijepodne i maskirani zaljubljenici u fašnička natjecanja. Dosad još neviđena utrka niskopodnih vozila Srakotur, okupljene je nasmijala, sudionike zabavila, ali i dobro oznojila jer je trebalo vlastitim snagama, na nedjeljnom suncu, pod maskama, pogoniti maštovita vozila. Najbolje i najbrže je to učinila ekipa McKrafen iz Dječjeg vrtića Mali prijatelji, iako prema svojim suparnicima nisu bili nimalo neprijateljski raspoloženi. Pobjednici, Ivica Matković i Ivana Koščica dobro su koordinirali svoje dužnosti, on kao vozač na stazi, a ona kao njegov pit stop u boksu iz kojega je Ivica na brzinu mogao izdriftati.
 
No, ni ostali, ekipa Dar mar iz Dječjeg vrtića Osmijeh, ekipa Ćičotop iz Potočića, Super Zinngsi iz Izvora te dvije ekipe Grigora Viteza, Gatogasci i Nitroturbo, nisu zakazali, iako se dio njih možda malo i precijenio, ali je bilo i onih koji su se potcijenili. Starter utrke bio je slavni samoborski automobilistički as Martin Kodrić.
 
Nedjeljno poslijepodne bilo je rezervirano za ekipe iz samoborskih mjesnih odbora, koje su mjesecima marljivo pripremale svoj nastup, a što se vidjelo po bogatoj scenografiji, kostimima i koreografiji. Predstavili su se mjesni odbori iz Domaslovca, Konščice i Pavučnjaka.
 
Preko 50-ero Domaslovčana maskiranih u Štrumfove iz Domaštrumfovca do glavnog Trga stiglo je na alegorijskim kolima, a na glavnoj su pozornici proštrumfali društvene prilike, političku situaciju, školsku reformu, koeficijente i sveprisutnu korupciju. Ekipa iz Konščice, njih oko 50,  uprizorila je filmske i stripovske junake od Batmana, koji je stigao u svom Batmobilu preko Robin Hooda i njegovih pomoćnika do Supermana i super mačke. I brojna ekipa iz Pavučnjaka, njih preko stotinu, stigla je na velebnim alegorijskim kolima, a prerušeni u Rimljane i Gale prikazali su svoje predsjedničke kandidate, a na kraju je  pobjedu odnio Marko Julije Kruti i proglasio veliku "Krutaniju". Rimljanke i Kleopatra pokazale su svoje plesne vještine, a plesalo se i uz plesnu grupu Rifljače. 
 
Mjesni odbori su svojim bedastoćama zabavili brojnu publiku, a iduće nedjelje za to će se pobrinuti Mjesni odbori Celine i Rude te Gradska četvrt Južno naselje.
 
Nastupe mjesnih odbora ocijenit će žiri i publika, najbolji će osvojiti 19 tisuća kuna, drugoplasirani 17 tisuća kuna, a trećeplasirani 15 tisuća kuna, dok će svi ostali mjesni odbori zauzeti 4. mjesto i osvojiti 13 tisuća kuna.
 
Nakon nastupa pred fašničkim pukom ekipe iz mjesnih odbora nastavile su druženje uz jelo i piće u svojim taborima u Livadićevoj ulici dočekujući svoje poklonike, a fašničku pozornicu zauzele su  Slavonske lole.

Prva fašnička nedjelja u Samoboru završila je izborom najboljih pojedinačnih i grupnih maski, a fašničke spelancije nastavljaju se sljedećeg vikenda kada na glazbenu pozornicu stižu i Magazin (21. veljače), Opća Opasnost (22. veljače) i TS Garavi (23. veljače), a na pokladni utorak (25. veljače) publiku će zabaviti Jelena Rozga.