FOTO/VIDEO: Otvorena izložba u povodu 100. obljetnice pripojenja Međimurja Hrvatskoj

Srijeda, 09.01.2019.
FOTO/VIDEO: Otvorena izložba u povodu 100. obljetnice pripojenja Međimurja Hrvatskoj
Foto galerija
FOTO/VIDEO: Otvorena izložba u povodu 100. obljetnice pripojenja Međimurja Hrvatskoj
Povodom 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenja matici zemlji Hrvatskoj u izložbenom salonu Muzeja Međimurje u Čakovcu otvorena je izložba pod nazivom Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu našemu je kraj! 

Zajednička je to izložba Muzeja Međimurje, Knjižnice i čitaonice Nikola Zrinski Čakovec i Državnog arhiva za Međimurje u Štrgovi, a sama priprema trajala je godinu i pol dana. Autorstvo postava potpisuje kustosica Povijesnih zbirki čakovečkog Muzeja Ana Šestak. 

Brojne posjetitelje na otvorenju zaintrigirao je sam naslov izložbe, a kako nam je rekla ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, iako zvuči kao politička parola, on to nije. Naime, riječ je o naslovu s originalnog plakata kojim se 9. siječnja 1919. godine pozivalo Međimurce na veliku Narodnu skupštinu na središnjem čakovekom trgu na kojoj je donesena Rezolucija o otcjepljenju. 

>> VIDEO: Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!
 
Na otvaranju dodala je i kako je izložba kruna višemjesečnog istraživanja a koja su provođena po arhivima ne samo u Hrvatskoj već i Mađarskoj i Sloveniji. Svaka od triju baštinskih ustanova u Međimurju pak je u nju ugradila dio svoje građe. Rezultat opsežnog istraživanja je i bogati popratni katalog sa stručnim tekstovima koji koji obrazlažu događanja u 1918. i 1919. godini u Međimurju i smještaju ga unutar konteksta svjetskih događanja za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata. 

Otvorenju su nazočili brojni gosti i uzvanici, a među ostalima i državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak koji je u svom govoru poseban naglasak stavio na jedinstvo koje je prije 100 godina rezultiralo pripojenjem Međimurja u sastav Hrvatske. Izložbu je otvorio župan Matija Posavec.
 
Na samom početku svečanosti izveden je glazbeno pjesnički recital „1918. leto“, kojeg su pripremili studenti Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, pod ravnanjem profesora Branimira Magdalenića, Klara Kunčić i Branimir Valjak.

Izložbu možete razgledati do 28.ožujka, a ulaz je slobodan.
***Više donosimo u našem infromativnom i kulturnom programu.