PUM: 72 prekršaja pješaka i biciklista, 98 prekršaja vozača automobila

Ponedjeljak, 28.10.2013.
Škola
U četvrtak, 24. listopada, međimurska policija na području županije u dva je navrata provela preventivno-represivnu akciju 'Pješaci i vozači bicikla oprez!' prilikom čega su utvrđena 72 prekršaja, a u petak, 25. listopada, policija je provela akciju 'Brzina' te je ukupno utvrđeno 98 prekršaja.
 
Prema policijskom priopćenju, tijekom akcije „Pješaci i vozači bicikla oprez!“, koju je policija provodila u četvrtak, u vremenu od 5.30 do 8 sati i od 18 do 21 sat, utvrđena su ukupno 72 prekršaja pješaka i biciklista, od čega se 71 prekšaj odnosio na prekršaje biciklista, a jedan na prekršaj pješaka koji je upozoren zbog nekorištenja reflektirajućeg prekršaja. Ukupno 36 prekršaja odnosilo se na neuporabu svjetla u prometu, od čega su 35 biciklista ovaj puta samo upozorena, dok se 35 prekršaja odnosi na nekorištenje reflekitrajućih prsluka, od čega su 33 biciklista upozorena.
 
S obzirom na veliki broj utvrđenih prekršaja i povećanu smrtnost vozača bicikla i pješaka u prometu policija je ponovno uputila apel vozačima bicikla da dobro osvijetle svoje bicikle i nose reflektirajuće prsluke radi bolje vidljivosti, a time i vlastite sigurnosti, stoji u policijskom priopćenju.
 
Što se tiče akcije "Brzina" koju su policijski službenici provodili u petak, u vremenu od 10 do 15 sati, u suradnji su Policijskom upravom varaždinskom, utvrđeno je ukupno 98 prekršaja, od čega 64 prekršaja nepropisne brzine te 34 ostala prekršaja. Najveća brzina kretanja vozila od 98 km/h utvrđena je u naselju Gornji Hrašćan, izvijestila je policija. U akciju su se na području Policijske uprave međimurske uključila i dva  službena vozila tzv. „presretača“ Policijske uprave varaždinske.
 
Tijekom proteklog vikenda, od 25. do 27. listopada, na prometnicama Međimurske županije evidentirano je ukupno pet prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene te dvije prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom, priopćila je policija.
 
Jedna prometna nesreća dogodila se zbog neprilagođene i nepropisne brzine, dok su se dvije nesreće dogodile zbog vožnje na nepropisnoj udaljenosti.
 
Prisutnost alkohola u organizmu zabilježena je kod dva sudionika prometnih nesreća. Najveća zabilježena koncentracija alkohola u organizmu, u količini od 2,66 promila, utvrđena je kod 37-godišnjeg vozača osobnog automobila iz Nedelišća, sudionika prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, koja se dogodila u subotu oko 18.20 sati u Pušćinama, u Čakovečkoj ulici, izvijestila je policija.