Policija godinu počela intervencijama: napadi na policajce, pucnjava, ozlijeđeno i dijete

Četvrtak, 03.01.2019.
Policija
Poslijepodnevni sati prvog dana u novoj godini za službenike Policijske uprave međimurske protekli su u znaku intervencija, njih 12 diljem romskih naselja u Međimurskoj županiji.

Policija je jutros na održanoj izvanrednoj konferenciji izdvojila dvije intervencije, u Piškorovcu i Kuršancu u kojima su napadnuti policajci, oštećena policijska vozila, a pri kamenovanju vozila teško je ozlijeđeno i jedno dijete.

U utorak u 12:15 sati u Piškorovcu dvojica policijskih službenika postupala su nakon dojave o ozljeđivanju eksplozivnim sredstvom. Tom prilikom prišao im je 21-godišnjak sa šireg područja općine Mala Subotica koji je u ruci držao drveni predmet te je prijetio napadom. Policijski službenici su ga odmah uhitili. Prilikom smještaja u službeno vozilo je nekoliko puta udario u vrata te ih oštetio. Alkotestom je utvrđeno da je 21-godišnjak u organizmu imao 1,77 promila alkohola u krvi.

Kada su se policijski službenici udaljavali sa uhićenom osobom u vozilu, iz skupine građana maloljetnik je u službeno vozilo bacio je nekoliko kamena te ga oštetio zbog čega je protiv njega podnesena kaznena prijava za Prijetnju i Oštećenje tuđe stvari, a jučer je pridan pritvorskom nadzorniku, nakon čega mu je sudac istrage odredio istražni zatvor. Prema maloljetniku bit će podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku za mladež zbog počinjenja kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari.

Također je u vrijeme postupanja prema 21-godišnjaku nepoznata osoba u blizini ispalila nekoliko hitaca iz nepoznatog oružja u zrak. Pronađena je jedna čahura streljiva kratkog vatrenog oružja. Kriminalistička istraživanja oko pucanja iz oružja se nastavljaju, kažu u PUM.
 

Ukrao gorivo, skrivio prometnu nesreću, prilikom postupanja napadnuti policijski službenici, a dijete je teško ozlijeđeno

Policijski službenici su postupajući po dojavi krađe goriva na benzinskoj postaji u Pušćinama, iza 15 sati u Kuršancu u Međimurskoj ulici pronašli vozilo koje je odgovaralo opisu. Vozač je ignorirao svojetlosne i zvučne znakove službenog vozila, a nakon čega se zaustavio i 25-godišnji vozač krenuo je u bijeg dok su ga policijski službenici sustigli u namjeri da uporabe sredstva prisile. U tom trenutku do njih je došao suvozač iz tog vozila, 28-godišnjak sa šireg područja grada Čakovca te fizički napao policajce te ih spriječio u obavljanju službene radnje nakon čega su se obojica udaljila u nepoznatom smjeru.

No, ubrzo su pronađeni i uhićeni koordiniranim djelovanjem policijskih službenika i nterventnih jedinica policije policijskih uprava međimurske i varaždinske. Alkotestom je utvrđeno da je 25-godišnjak u organizmu imao 0,80 promila, a 28-godišnjak 1,19 promila alkohola.

Pregledom u Županijskoj bolnici utvrđeno je da su dva policajca zadobila tjelesne ozljede. Utvrđeno je da je 25-godišnjak prilikom bijega zadobio tešku tjelesnu ozljedu, a 28-godišnjak je lakše ozlijeđen. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja protiv privedenih podnesene su kaznene prijave za kazneno djelo Prisila prema službenoj osobi, a jučer su predani pritvorskom nadzorniku. 

U istom događaju 32-godišnjak sa šireg područja grada Čakovca bacao je kamenje na ulici prema službenom policijskom vozilu te se je kamen odbio prema građanima i pogodio dijete u glavu tom prilikom ga teško ozlijedio te se dijete  i nalazi se na liječenju u čakovečkoj bolnici. Protiv 32-godišnjaka bit će podnesene kaznene prijave zbog kaznenih djela Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti te Oštećenje tuđe stvari.

Utvrđeno je i da je 25-godišnjak istog dana iza 15 sati u  Kuršancu u Dravskoj ulici zbog neprilagođene brzine i utjecaja alkohola u zavoju izgubio nadzor nad upravljačem i vozilom udario u žičanu ogradu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće, a policija ga je pronašla naknadno i bit će prekršajno sankcioniran.

O svemu više donosimo u informativnom programu Studija M.