Poduzetnik na području Preloga utajio milijune kuna poreza

Srijeda, 05.09.2018.
Policija
Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 50-godišnji mađarski državljanin kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva s područja grada Preloga, tijekom 2016. i 2017. godine nabavljao dobra i usluge iz drugih država članica Europske unije, a stjecanje nije evidentirao poslovnim knjigama i poreznim prijavama društva niti je iskazao daljnju prodaju tako nabavljene robe u iznosu od 15.786.833,00 kuna. Na taj je način poreznoj upravi nije uplatio porez na na dodanu vrijednost čime je Državni proračun oštetio u iznosu od 3.946.708,45 kuna, priopćila je Policijska uprava međimurska.

Policija sumnja i da je 50-godišnjak pokušao ostvariti nezakonito pravo na odbitak pretporeza na način da je u poreznim prijavama i poslovnim knjigama društva evidentirao 29 računa jedne mađarske tvrtke za navodno obavljene usluge istraživanja tržišta, a za koje je utvrđeno da su fiktivne i da te usluge u stvarnosti nisu obavljene.

Protiv njega slijede kaznene prijave zbog počinjenja kaznenih djela Utaja poreza ili carine, Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i Krivotvorenje službene ili poslovne isprave.