Nedozvoljena uporaba osobnih podataka o kršenju samoizolacije

Petak, 03.04.2020.
Foto: ilustracija
Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjakom s područja grada Čakovca koji pokrenuo internetsku stranicu putem koje je su mu građani slali o podatke osobama koje krše samoizolaciju, a on je prikupljene podatke dostavljao Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP). Na taj je način počinio kazneno djelo nedozvoljene uporabe osobnih podataka.
 
Naime, kako piše Policijska uprava međimurska, sumnja se da je osumnjičeni 17. ožujka 2020. godine putem ovlaštenog registra domene privatnog trgovačkog društva iz Varaždina, registrirao internetsku domenu za prikupljanje podataka od građana o kršenju izrečenih mjera samoizolacije. Domenu je registrirao u ime privatnog trgovačkog društva iz Zaprešića te je time aktivirao sustav prikupljanja, obrađivanja i korištenja osobnih podataka građana, a koje su oni ostavljali na navedenoj domeni ispunjavajući predviđeni obrazac za prijavu osoba koje krše samoizolaciju.
 
Tako je od 20. do 24. ožujka 2020. godine putem e-mail servisa čiji se serveri nalaze u SAD-u , odaslano pedesetak e-mailova Ministarstvu unutarnjih poslova s prikupljenim osobnim podacima građana.
 
Iz policije napominju da u MUP-u ne ne prikupljaju osobne podatke putem raznih aplikacija o kršenju mjera samoizolacije, a svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja vaših osobnih podataka prijavite na 192.