MUP: Pripazite na moguće "skimming" uređaje na bankomatima!

Nedjelja, 09.08.2015.
Policija
Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske upozoravaju građane da prilikom korištenja bankomata pripaze na mogućnost postavljenih čitača bankovnih kartica te kamera pomoću kojih lopovi dolaze do pripadajućeg PIN-a.

Naime, tijekom turističke sezone na jadranskoj su obali česti slučajevi da lopovi na bankomate postavljaju  čitače bankovnih kartica, tzv. ''skimming'' uređaje, koji izgledaju poput originalnih utora bankomata, a koji snimaju sadržaj magnetnog zapisa kartice. Pripadajući PIN pak počinitelji dobivaju  tako da na bankomat  postave malu kameru ili lažnu tipkovnicu. Kopirani podaci potom se prenose na krivotvorenu karticu, s kojom se može podizati novac s bankomata ili se takva kartica koristi za plaćanje putem interneta.

Kako bi izbjegli da postanete žrtvom ovakvog oblika prijevare iz MUP-a savjetuju da karticu i PIN uvijek držite odvojene i čuvajte od neovlaštenih osoba, da prilikom dolaska na bankomat, pažljivo pogledajte otvor za karticu, tipkovnicu i kućište bankomata. Ukoliko primijetite nešto neobično, odnosno oštećenja, dodatno postavljenu opremu ili uređaje, nemojte koristiti bankomat, već o tome odmah obavijestite banku i policiju.

Također, prilikom unošenja PIN-a obavezno drugom rukom zaklonite tipkovnicu, a ukoliko bankomat zadrži vašu karticu, odmah obavijestite banku i budite oprezni s nepoznatim ljudima koji vam nude pomoć.

Ukoliko ste oštećeni kaznenim djelom, odmah obavijestite banku i policiju na broj 192.

Posljednji ovakav slučaj zabilježen je krajem mjeseca srpnja na bankomatu u kampu na području Medulina, a zbog sumnje da je postavio "skimming" uređaj uhićen je 52-godišnji hrvatski državljanin, priopćila je pulska policija koja je nad istim provela kriminalističko istraživanje.