FOTO: Policija otkrila detalje akcije Marža: Uhićeno 13 osoba, oduzeto 25 vozila

Srijeda, 11.03.2020.
FOTO: Policija otkrila detalje akcije Marža: Uhićeno 13 osoba, oduzeto 25 vozila
Foto galerija
FOTO: Policija otkrila detalje akcije Marža: Uhićeno 13 osoba, oduzeto 25 vozila
Policija je završila veliku akciju kodnog imena Marža. Uhićeno je 13 osoba iz Međimurske i Varaždinske županije koji su sa sedam trgovačkih društava osumnjičeni da su kao zločinačko udruženje oštetili državni proračun za najmanje 5,5 milijuna kuna.

38 pretraga, oduzeto je 25 automobila, računala, mobiteli ...
 
Akciju je vodila Policijska uprava međimurska uz pomoć Policijske uprave varaždinske, carine, porezne uprave i u koordinaciji s USKOK-om. Rezultate opsežnog kriminalističkog prezentirali su danas na konferenciji za medije voditelji Odjela za obradu kriminaliteta u službi kriminalističke policije međimurske i varaždinske policije, Zlatko Baranašić i Boris Divjak. Na 26 lokacija, izvršeno je 38 pretraga, oduzeto je 25 automobila, računala, mobiteli pa i novac u domaćoj valuti, no o kojoj se točno količini radi policija nije iznijela. 

Osumnjičeni su preko trgovačkih društava od veljače 2017. do ožujka 2020. na području Čakovca i Varaždina kupovali vozila od stranih dobavljača, a zatim ih prodavali na domaćem tržištu koristeći krivotvorenu dokumentaciju i izbjegavajući plaćanje poreza. Za unaprijed dogovorene prodaje nabavljali su rabljena vozila pretežito na području Njemačke isključivo od pravnih osoba obveznika PDV-a, kasnije su se koristili krivotvorenom dokumentacijom u kojoj su lažno prikazivali izvore dobavljača te su izdavanjem nevjerodostojih računa umanjili obveze plaćanja poreznih obveza.
 
Ujedno, na ime razlike između nabavne cijene predmetnih vozila i cijene koju su ostvarili njihovom prodajom krajnjim kupcima, stekli su nepripadnu imovinsku korist od oko 3,5 milijuna kuna.
 
Svi osumnjičeni su na ispitivanju u USKOK-u. Prvoosumnjičeni je iz Međimurja i njih još četvero, dok su preostali iz Varaždinske županije, a neki su i od ranije bili poznati policiji.
 

Na kraju postavljeno je i pitanje što će biti s automobilima koje su građani kupili u osumnjičenim tvrtkama.
 
  • S obzirom na to da kriminalističko istraživanje nije završeno, nismo to utvrdili, a odluku mora donijeti USKOK i ostale nadležne službe što s takvim vozilima, za sad mislim da nema potrebe za strahovanjem da bi se bilo što moglo desiti, kazao je Baranašić.