Županijski stožer traži da Međimurje bude jedinstvena zona kretanja ili podjelu na tri cjeline

Utorak, 07.04.2020.
Županijski stožer traži da Međimurje bude jedinstvena zona kretanja ili podjelu na tri cjeline
Stožer civilne zaštite Međimurske županije uputio je zamolbu Nacionalnom Stožeru da razmotri prijedlog da Međimurje bude jedinstvena zona kretanja, odnosno da se stanovnici mogu kretati bez e-propusnica na području cijele županije.

Kao najgušće naseljeni kraj u kojem na 730 km² živi 115.000 stanovnika u 25 općina i gradova. Na više od 30.000 domaćinstava, njih 20.000 bavi se nekim oblikom poljoprivredne proizvodnja, a od toga je 11 tisuća posjednika vinogradara. Veliki broj stanovnika Međimurja obrađuju zemlju ili imaju posjed u blizini mjesta prebivališta, no na području druge općine što zahtjeva propusnicu. Kao jedan od razloga navode da u nekim općinama ne postoje institucije koje mogu zadovoljavati osnovne životne potrebe poput ljekarne, pošte, banke, trgovine higijenskim potrepštinama ili nekih specijaliziranih trgovina važnih za vrijeme proljetne sjetve. A grad Čakovec, na čijem području živi gotovo trećina stanovnika Međimurja, ima u svom sastavu naselja koja su odvojena od grada zasebnim općinama.

- Mislimo da bi Međimurje bilo dobro kao jedna cjelina s obzirom na to da naši građani zaista poštuju donesene mjere, a smatramo da bi time 'oslobodili' policiju koja bi onda mogla povećati kontrolu u provođenju drugih mjera, kazao je na konferenciji za medije načelnik Stožera Josip Grivec.

Kao drugu opciju Stožer navodi mogućnost da se kretanje uz e-propusnice podijeli na područja prema ustrojstvu policijskih uprava, što znači da bi Međimurje bilo podijeljeno na tri cjeline prema policijskim postajama Prelog, Čakovec i Mursko Središće.