Velečasni Karlo Šimek: Laudetur Jesus Christus

Subota, 11.04.2015.
Velečasni Karlo Šimek
Druge Uskrsne nedjelje (B) prenosimo poruku iz vjerskog programa radija Studio M velečasnog Karla Šimeka, zamjenika župnika Antuna Hoblaja iz Preloga.
 
„Današnje evanđelje započinje u atmosferi straha. Ponovno je prvi dan u tjednu, sedam dana nakon Isusov uskrsnuća. Isusovi učenici se nalaze u kući, iza čvrsto zaključanih vrata. Isusovi učenici su u velikom strahu jer se boje da će i oni kao njegovi suradnici biti uhvaćeni i kažnjeni. Kao da su zaboravili sve što im je njihov učitelj rekao o svojoj muci i uskrsnuću. U toj njihovoj atmosferi straha i nevjerice iznenada se među njima pojavljuje Isus. Činjenica da Isus može biti prisutan unatoč zaključanim vratima ukazuje na to da Isus više nije isti kao što je bio prije, on je sada prisutan na drukčiji način. Za uskrslog Isusa više ne postoje nikakve materijalne zapreke.
 
Uznemirenim i prestrašenima srcima svojih učenika Isus donosi upravo ono što im treba, a to je mir. Pozdravom Mir vama i svojom prisutnošću Isus garantira i donosi mir, tj. sama Isusova pojava, njegova prisutnost donosi mir. Gdje je Isus, tamo je mir. Koliko nemira i straha postoji u našim životima. Bojimo se za svoju djecu, za financije, za posao, za uspjeh, za budućnost …. Nemir i strah kao da su sveprisutni u našim životima. Zar nije to možda i zbog toga što smo istjerali Isusa iz naših života koji nam daje mir i sigurnost, kao što je darovao mir prestrašenim učenicima. Jedna stara izreka kaže: Stat crux dum volvitur orbis – Križ stoji dok se svijet okreće. Svijet se mijenja, politička, ekonomska i socijalno – kulturna situacija se mijenja, političari i direktori se mijenjaju... No, Bog je uvijek isti, On je uvijek tu za nas i čeka nas kako bi nam darovao mir i sigurnost. Kao što kaže psalam 27: Gospodin mi je svjetlost i spasenje koga da se bojim, Gospodin je štit života moga pred kime da strepim. Kad god smo uplašeni i nemirni umjesto tableta za smirenje, uzmimo Ps 27 kao lijek i molimo ga u sabranosti.
 
Isus pokazuje svojim učenicima svoje ruke i svoj Bog. Želi ih uvjeriti da On nije samo neki duh ili utvara, nego onaj isti koji je umro na križu. Isus je patio, bio je popljuvan, bio je izbičevan, bio je izrugan, Isus je padao pod križem, Isus je bio raspet, no sada stoji pred učenicima kao pobjednik tame i smrti. Stoji pred svojim učenicima kao Princ mira, Princ Svjetla i Princ Vječnoga Života. Tako ćeš i ti dragi slušatelju u svojem životu imati svoje križeve, svoje bičeve, svoju trnovu krunu i svoje čavle. No, tada se sjeti da nakon muke dolazi uskrsnuće, da je ovaj život samo jedna mala točkica u usporedbi s vječnošću i  da je ono što te čeka izvan svake pameti i zamisli, kao što kaže Pavao: Ono što oko nije vidjelo i uho nije čulo i ono što nije došlo u čovjekovu pamet to je Bog pripremio onima koji ga ljube.
 
Premda već i sada dok živimo ovdje na zemlji, doživljavamo svoje male uskrse! Kad osjetimo da je Bog uz nas, da nas voli, da štiti našu djecu, da nas sve čuva i vodi. Kad sretnemo dobre i poštene ljude koji još uvijek vjeruju u pravdu i bolji svijet. Kako nam se raduje srce kad činimo dobro drugima i kad vidimo da je nekome stalo do nas, odmah vjerujemo u bolju budućnost. Uskrsli Isus kao da ti govori, ne brini se kako god bila crna tvoja sadašnjost, doći će svjetlo, doći će uskrsnuće i u tvoj život.
 
Sama Isusova prisutnost i njegov pozdrav Mir vama! preobrazili su strah učenika u neizrecivu radost zbog njegove ponovne prisutnosti među njima. No Isus se nije zadržao samo na lijepom druženju i časkanju sa svojim učenicima. Odmah ih šalje u misiju:  »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Oni koji su iskusili njegovu radost i miri, tj. mi kršćani, dužni smo tu radost, mir i snagu prenositi na druge. To činimo u snazi Duha Svetoga koji nevidljivom snagom sve pokreće. Poslanje pomirenja i opraštanja grijeha je temeljni zadatak Isusovih učenika, nas kršćana. Pomirenje i oproštenje uspostavljaju ispravnu vezu između Boga i čovjeka te među ljudima međusobno. Pomirenje i oproštenje ne uključuju samo riječ: Oprosti mi! niti je dovoljno ići na ispovijed i primiti odriješenje od svećenika. Pomirenje i oproštenje u smislu ispravnog uspostavljanja odnosa između Boga i čovjeka, te ispravnog odnosa među nama ljudima uključuje rad na stvaranju društva koje će biti zasnovano na ispravnom odnosu prema Bogu, na ispravnom odnosu među ljudima i na ispravnom odnosu prema onome što je Bog stvorio – tj. prirodi i svijetu u kojem živimo. Raditi na tom boljem svijetu znači raditi na ostvarenju kraljevstva Božjeg, tj. raditi na ostvarenju svijeta kakvog je Bog zamislio, a koji se poremetio pobunom đavla i grijehom prvih ljudi.
 
Moto ove poruke je da Isusova prisutnost u našem životu donosi nam radost i mir. Isus prisutan u našem životu rastjeruje svaki strah i nemir, darujući nam sigurnost i nadu da nijedno zlo i nijedna tama ne može uništiti naš život. Iz svake tame, križa i nevolje moguće je izaći na svjetlo, i svaki poraz može postati pobjeda, kao što nam pokazuje Krist Raspeti i Uskrsli.
 
"Laudetur Jesus Christus" – rekao je na kraju velečasni Karlo Šimek, zamjenik župnika iz Preloga, te  je svim slušateljima radija Studio M zaželio blagoslovljen i radostan dan Gospodnji!
 
Sljedeće subote,  18. travnja, u 17 sati mons. Ivan Godina, generalni vikar varaždinske biskupije podijelit će sakrament Svete Potvrde 59 krizmanika i krizmanica iz župe Prelog. "Čestitam vam dragi krizmanici i krizmanice, vama kumovi i vama njihovim roditeljima te braći i sestrama na tom veliku događaju i danu. Podsjećam vas da nas Isus sve poziva da živimo i svjedočimo svoju vjeru u njega. U svakodnevnom životu pozvani smo učiniti znak križa, ići nedjeljom na misu, ispovijedati se, pomoliti se i čitati Sv. Pismo. Bez toga naša se vjera gasi i umire i ostajemo samo kršćani na papiru, suhe loze na trsu, za koje Isus kaže da se režu i bacaju u oganj jer ne donose roda!“ – proučio velečasni Karlo Šimek.

Cijelu poruku poslušajte u vjerskom programu radija Studio M, u nedjelju, u 12:30 sati.