U Hrvatskoj tri novooboljele osobe, dvije preminule, 42 oporavljene

Nedjelja, 03.05.2020.
koronavirus.hr (3.5.2020. 14h)
U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata dijagnosticirane tri novooboljele osobe od virusa COVID-19, ukupno do sada 2088. Od jučer su preminule dvije osobe, u Splitu osoba 1928. godište i u Zagrebu 1946 godište. Oporavljene su još 42 osobe, do sada ukupno 1463, a ozdravili su i svi do sad oboljeli u Istarskoj županiji, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

- Pravo je vrijeme za daljnji oprez i strpljenje. Nužno je održavanje fizičkog razmaka, nemojmo kupovine pretvarati u obiteljske izlete. Rezultati doista vesele, rekao je.

Među zaraženima je 274 zdravstvena djelatnika, 83 doktora i 105 sestara. U samoizolaciji su 42 doktora i 124 medicinske sestre, izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Napomenuo je da je među novooboljelima jedna osoba korisnik doma za starije i nemoćne u Splitu. Druge dvije oboljele osobe su s područja Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije i kontakti su ranije oboljelih osoba.

Krenula je druga faza popuštanja mjera, što je prokomentirao voditelj stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

- Sve vjerske zajednice su pokazale visok stupanj fokusiranosti na organizaciju svetih misa na način kako je preporučio HZJZ. Imamo jedan radni dan između dva neradna pa zbog toga ima više gužve. Vidjet ćemo što će pokazati izvješća na kraju dana. Ništa nije alarmantno, kazao je Božinović o održavanju svetih misa.

- Mobilnost stanovništva je jedan od većih faktora širenja virusa. Sve što slijedi i do i nakon 11.5. ovisit će o tome koliko ćemo se svi disciplinirano ponašati. Svima nam je isti interes. Pridržavajmo se mjera, rekao je.