U Hrvatskoj 306 zaraženih kroonavirusom, od danas na snazi i stroža mjera

Ponedjeljak, 23.03.2020.
U Hrvatskoj 306 zaraženih kroonavirusom, od danas na snazi i stroža mjera
U Hrvatskoj su 52 novozaražene osobe koronavirusom, a ukupno su sada 306 bolesnika. Učinjeno je ukupno 2654 testiranja, kazao je ministar Vili Beroš na press konferenciji Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Izvijestio je da su u potresu koji je jučer pogodio Zagreb nakon provjere infrastrukturnih statika utvrđena oštećenja Klinika plućne bolesti na Jordanovcu i za ortopediju na Šalati zbog čega su pacijenti izmješteni u druge bolnice. Oštećena su 2 od 3 laboratorija, koji su s radom ponovno počeli u 11 sati, a u međuvremenu su otvoreni novi u Rijeci i KBC-u Zagreb, dok od ranije funkcionira onaj u Osijeku, rekao je.

U noći je u Zagreb sletio avion i s drugim dijelom donacije od Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.
 
Stožer se bavi s dvije krizne situacije – širenje koronavirusa i potres, rekao je načelnik Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

U potresu u Zagrebu jučer je ozlijeđeno 27 građana, od čega njih 18 teže, a 12 je hospitalizirano, djevojčica od 14 godina i dalje je u kritičnom stanju. Šteta je velika – više o 250 oštećenih objekata, a pregledi se i dalje rade. Oštećeni objekti su obilježeni kako se građani ne bi kretali u njihovoj blizini. Noć je protekla mirno, nije bilo incidenata, sve nestanka struje, vode, plina, sve se rješavalo tijekom dana i sada funkcionira u najboljoj mogućoj mjeri u ovim uvjetima. Oni koji nisu mogli boraviti u kućama su zbrinuti, rekao je ministar upozorivši.
 
Od jučer u 6:24 do jutros u 3 sata bilo je 37 potresa, što je, kaže Božinović, očekivano s obzirom na to da je prvi potres bio jačine 5,5 po Richteru.

Građani trebaju biti oprezni zbog činjenice da je ipak Zagreb seizmološki aktivno područje, ali nadamo se da neće biti novih razloga za angažman službi. Bude li potrebe, naše službe jučer su pokazale visok stupanj organizacije i djelovanja te im zahvaljujem svima, kao i građanima koji su pokazali ne samo profesionalnost, već i solidarnost koja nam u ovim vremenima treba.
 
 
Beroš potvrdio donošenje Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i boravišta u RH – i nazvao je nužnom mjerom! Van mjesta prebivališta, odnosno boravišta moći će samo osobe koje se bave djelatnostima koje su u ovom trenutku nužne za funkcioniranje zajednice, kazao je.
 
Mjere su strože, a koliko će biti strože ovisi o tome kako ćemo ih se zajedno držati!  Ako se ne pridržavamo odluka, donosit ćemo strože mjere jer zdravlje ljudi, sprječavanje širenja zaraze je zadaća broj jedan i tu neće biti nikakvog kompromisa.
 
Najavio je i da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo uskoro objaviti posebne preporuke kako se ponašati u kućama i drugim zatvorenim prostorijama.