U Hrvatskoj 128 zaraženih koronavirusom, troje na respiratorima

Petak, 20.03.2020.
korona.hr (20.3.2020. 16h)
Što se više pridržavamo donesenih mjera, bit će manje restrikcija, jasna je poruka s današnje konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj je izražena zabrinost jer se građani ne pridržavaju mjera donesenih s ciljem spriječavanja širenja virusa u Hrvatskoj!
 
Od sedam sati zabilježeno je novih 15 slučajeva zaraze koronavirusom, ukupan broj zaraženih sada je 128, među kojima je 11 liječnika. U odnosu na prijepodnevne sate, još kod dvije osobe stanje je pogoršano i sada su tri sobe na respiratorima. Zabrinjavajuć podatak iznijela je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Maja Grba Bujević, a radi se o kršenju samoizolacije. Naime, u Zagrebu je  18 osoba koje su trebale biti u samoizolaciji danas su ušlo u ljekarne!
 
  • Strašno sam razočarana! Nije mi nikako jasno kako ljudi ne mogu shvatiti da je to za njihovo vlastito dobro, a i za dobro cijele zemlje" - naglasila je i najavila moguće podizanje dodatnih mjera iz epidemioloških razloga. 
 
U Hrvatskoj je do sada pet osoba izliječeno. Obavljeno je više od 1604 testiranja, a više od 13.000 osoba je u samoizolaciji. Prati se 799 kontakata, 84 osoba je u karanteni te 18 vozača. Prosječna dob zaražene osobe je 42.6 godina.
 
Dugo se odolijevalo panedmiji jer su mjere bile vrlo dobro osmišljenje, ali ne možemo dalje bez partnerstva s ljudima! – jasno je poručila ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alenka Markotić.
 
Ministar Davor Božinović rekao je kako je ovo izazov bez presedana, najavio zatvaranje dječjih igrališta te da razmatraju mogućnosti ograničenja javnog prijevoza.
 

>> U Varaždinu potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom

Broj zaraženih u Gradu Zagrebu i županijama:
Grad Zagreb 60,
Istarska županija 16,
Primorsko-goranska županija 13,
Varaždinska županija 8,
Osječko-baranjska županija 7,
Karlovačka županija 4 ,
Krapinsko-zagorska županija 4,
Šibensko-kninska županija 3,
Splitsko-dalmatinska županija 3,
Sisačko-moslavačka županija 3,
Zadarska županija županija 2,
Zagrebačka županija županija 2,
Brodsko-posavska županija županija 1,
Dubrovačko-neretvanska županija 1,
Ličko-senjska županija 1