Stožer donio Odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima

Subota, 21.03.2020.
Stožer donio Odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima
U Hrvatskoj je 168 zaraženih osoba koronavirusom, a tri imaju teži oblik bolesti i nalaze se na respiratorima. Broj zaraženih raste, a već u prijepodnevnim satima bilo je 40 zaraženih više nego jučer, priopćili su iz Nacionalnog stožera civilne zaštite.
 
U Međimurju nema potvrđenog slučaja zaraze, priopćio je Stožer civilne zaštite Međimurske županije. U Varaždinskoj županiji od jučer je osam potvrđenih slučajeva zaraze, a stožer Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije prijepodne je na konferenciji za medije potvrdio slučaj zaraze na svom području.


Stožer donio novu odluku!

Od danas na snagu stupa Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. 

S obzirom na ubrzano širenje i pojačani rizik prijenosa koronavirusa, uvodi se protuepidemijska mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, u trajanju od 30 dana od dana donošenja ove Odluke. Ova Odluka odnosi se na ulice, trgove, rive, parkove i sve ostale javne površine na kojima se može kretati i zadržavati veći broj osoba. 

Stožeri civilne zaštite i Ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjere iz ove Odluke, piše u Odluci.

Od nedjelje na snagu stupaju privremena obustava javnog prometa. To se odnosi na: javni linijski promet putnika u unutarnjem cestovnom prometu, izuzev autotaksi prijevoza, javni linijski prijevoz putnika u međunarodnom cestovnom prometu, javni prijevoz osoba u željezničkom prometu, tramvajski i drugi javnogradski promet te sve ostale nespomenute vrste javnog prijevoza (žičare, uspinjače, drugo). Privremeno se, za vrijeme trajanja ove Odluke, zatvaraju i svi željeznički i autobusni kolodvori.

Podsjetimo da je od jučer na snazi i Odluka o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta, Odluka o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja i Odluka o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva.

I dalje su na snazi odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom u trajanju od 30 dana. Ovim odlukama zabranjuju se javna okupljanja i sportski događaji, obustavlja rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama osim prehrambenih i ljekarni, obustavlja se rad sportskih i rekreacijskih centara i obustavljaju se vjerska okupljanja. Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.

Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.