Slovenija odlučila zabraniti izgradnju hidroelektrana na rijeci Muri

Utorak, 11.09.2018.
Mura (Foto: Studio M)
Slovenija neće dozvoliti izgradnju hidroelektrana na rijeci Muri! Odluka slovenske vladajuće koalicije rezultat je peticije za spas rijeke Drave WWT-a i lokalnih nevladnih udruga koju je potpisalo više od 70 tisuća ljudi.

Ovom odlukom bit će zaustavljena izgradnja prve planirane hidroelektrane na Muri i Sloveniji, HE Hrastje Mota. Time je učinjen ključan korak kako bi se zaštitila rijeka Mura da bi se to područje nastavilo razvijati na ekološki prihvatljiv i održiv način.
 
Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i slovenske nevladine udruge pozdravile su odluku o odbijanju projekata koji bi uništili rijeku Muru i pririodu koja je okružuje. „Za WWF i slovenske nevladine udruge važno je da vlada provede svoju političku odluku te da se odmah zaustavi planirana izgradnja hidroelektrane Hrastje Mota koja je prva u nizu od osam planiranih hidroelektrana“, ističe je Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.
 
WWF je pozvao i da se zaustavi izgradnja hidroelektrana na rijeci Dravi u Koprivničko-križevačkoj županiji kako bi se očuvao slobodan neprekinuti tok rijeke Mure u Sloveniji te Drave u Hrvatskoj. Sve od granice između Austrije i Slovenije na Muri do ušća Drave u Dunav u blizini Osijeka povezan je i vrijedan ekosustav bogat biološkom raznolikošću. Kontinuitet toka tih dviju rijeka i dalje je ugrožen i od iznimne je važnosti da se i u Hrvatskoj donese odluka koja će spriječiti projekte koji devastiraju jedan od najvrjednijih ekosustava - slatke vode, naglašavaju iz WWF-a.
 
Hidroelektrane Molve 1 & 2 na Dravi imale bi izuzetno velik negativan utjecaj na poplavne šume, poljoprivredu, Dravske vodonosnike, tj. opskrbu pitkom vodom, kao i na kulturološku vrijednost tog područja i ljude za koje je Drava živa rijeka na koju su ponosni. Mura u Sloveniji dio je ekološke mreže Natura 2000, baš kao i Drava u Hrvatskoj. U Europskoj uniji nije sagrađena ni jedna velika hidroelektrana od proglašenja te ekološke mreže te je slovenska vlada također odustala od ideje da ide protiv odluka na razini EU.
 
Rijeka Drava u Hrvatskoj proglašena je i Regionalnim parkom Mura-Drava te s Mađarima dijelimo UNESCO-v Prekogranični rezervat prirode Mura-Drava-Dunav. Duž Mure, Drave i Dunava u bližoj budućnosti planira se proglašenje prvog svjetskog UNESCO-vog rezervata biosfere koji se proteže kroz pet zemalja.
 
Bogatstvo živog svijeta, mnogobrojni sprudovi i strme obale dom su ugroženim vrstama ptica, bregunici i maloj čigri. Upravo u blizini planiranih hidroelektrana nalazi se i zadnje stanište male čigre na Dravi koje bi nepovratno nestalo ukoliko se dozvoli izgradnja hidroelektrana.