Sastanak bez dogovora: Kajtazi poručio da će učiniti sve da ne dođe do uvođenja vaučera

Srijeda, 27.02.2019.
Sastanak bez dogovora: Kajtazi poručio da će učiniti sve da ne dođe do uvođenja vaučera
Da će učiniti sve da ne dođe do uvođenja vouchera za romsku zajednicu rekao je na radnom sastanku u Međimurskoj županiji saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Dodao je i kako romska zajednica ne može sama riješiti probleme koji postoje. Načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač zatražio je od njega konkretne prijedloge u sankcioniranju počinitelja kaznenih djela i sprječavanja istih nakon što ga je upoznao s činjenicom da policija na dan podjele socijalnih naknada ima u prosjeku 40 dojava i oko 20 intervencija.

Zamjenik načelnika Josip Faber pak je izložio rezultate istraživanja provedenog na reprezentativnom uzorku od 562 kućanstva te istaknuo da je stanje sigurnosti – složeno. U padu broj teških kaznenih djela, ali je zabrinjavajuće da su maloljetnici počinitelji gotovo 40 posto kaznenih djela. U posljednje tri godine počinjeno je 10-12 napada godišnje na službene osobe, no nije donesena niti jedna presuda. Predložio je  da se izmjenama Zakona o kaznenom pravu obuhvati i neovlašteni ulazak na privatni posjed. Najavio je i da je u rijeku reforma u PUM kao i da će tijekom ljeta biti zaposleno 18 policijskih službenika, a u sljedeće tri godine njih još oko 40.

Sastanku su nazočili i predstavnici županije, jedinica lokalnih samouprava, Centra za socijalnu skrb Čakovec te predstavnici romske zajednice u Međimurju.

Međimurska županija već duže vrijeme upozorava na zlouporabu socijalnih davanja, a župan Matija Posavec ponovno je apelirao na uključivanje države u rješavanje problema. Kazao je kako će inzistirati na kontroli trošenja zajamčene minimalne naknade, ali i na uvođenju vouchera. Kako je istaknuo, svi građani Republike Hrvatske uživaju jednaka prava, ali istovremeno moraju poštivati i obaveze, dok u suprotnom moraju biti spremni prihvatiti posljedice.

U općini Orehovica živi oko 25 posto romske populacije u Međimurju, a načelnik Franjo Bukal podsjetio je da od 2007. godini u romsko naselje uloženo oko 10,5 milijuna kuna, no istaknuo je i „da su danas opet na početku“. Načelnik općine Mala Subotica Valentino Škvorc predložio je da se zajednički krene s radom na terenu kako bi se pokušalo spriječiti nenamjensko trošenje sredstava.  

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji Željko Balog kazao je da je „situacija u Međimurju za plakati“ te da „pokolji, tučnjave, alkohol, droga, uzimaju sve više maha“. Zastupnik u Skupštini Matijaš Oršuš kao najveći problem istaknuo je diskriminaciju Roma, ali je pohvalio napore koji su ulažu socijalizaciji te da ima i pozitivnih rezultata.

Ravnateljica centra za socijalnu skrb Alenka Bilić pak je predložila uvođenje integriranog modela rada u romskim naseljima pri čemu bi u svakom bio formiran tim stručnjaka  u koji bi bili uključeni stručni djelatnik Centra za socijalnu skrb, zdravstvena služba-patronažna sestra, policija, predstavnik škole i predstavnik lokalne samouprave ili romskog naselja.

Svi nazočni u konačnici su se složili da je potrebno zajedničko djelovanje, ali i da je neophodno djelovanje države.