Priločki velikani i velike obljetnice u Noći muzeja u Prelogu

Subota, 01.02.2020.
Priločki velikani i velike obljetnice u Noći muzeja u Prelogu
Foto galerija
Priločki velikani i velike obljetnice u Noći muzeja u Prelogu
Velike obljetnice hrvatskih muzeja bile su središnja tema ovogodišnje Noći muzeja održane u kulturnim institucijama diljem Hrvatske. Muzej Croata insulanus u Prelogu ušao je u tek šestu godinu svog postojanja, no povijest Preloga duga 756 godina iznjedrila je brojne velikane i važne obljetnice pa je upravo njima posvećena je bila ovogodišnja Noć. 

Neke od istaknutih ličnosti koje su obilježile razvoj kulture i umjetnosti u Prelogu su, Venancije Glavina, Stjepan Mlinarić, Dragutin Antolek Orešek, Kalman Mesarić, dok se od velikih obljetnica izdvajaju 120 godina rođenja Kalmana Mesarića i 360 godina školstva u Prelogu.

Izložbu Priločki velikani praćenu uz značajne obljetnice brojni su građani sa zanimanjem razgledali u multimedijalnoj dvorani Muzeja, a veliko zanimanje izazvala je i izložba Dijane Nazor u stalnom postavu. Izložba gdje umjetnost i tehnologija idu ruku pod ruku 'Otkrivanje slikarskih tajni- InfraredArt'. Pregled slike infracrvenom kamerom omogućio nam je ulazak u slojeve slike i otkrivanje onog što je ljuskom oku potpuno nedostupno.

Dodatne zabave nije nedostajalo ni za najmlađe, uz mađioničara i mogućnost oslikavanja lica, dok su se za gastronomiju pobrinula Srednja škola Prelog.

​U gradskoj Knjižnici i čitaonici  svoje projekte putem izložbi predstavile su Osnovna škola Prelog i Srednja škola Prelog 'Zato čitaj!'.