Prihvaćene 33 liste za EU izbore, počela izborna promidžba

Srijeda, 10.04.2019.
Prihvaćene 33 liste za EU izbore, počela izborna promidžba
Državnog izbornog povjerenstva (DIP) jutros je u Zagrebu održalo sjednicu nakon čega je predsjednica tog tijela Ana Lovrin izvijestila das u utvrđene i prihvaćene 33 pravovaljane kandidacijske liste za izbor članova u Europski parlament.

Od ukupnog broja, dvije su liste grupe birača za koje je bilo potrebno pet tisuća potpisa i 31 lista političkih stranaka. Sve je pravovaljano, tvrde u DIP-u, a nadaju se većem odazivu građana na izbore jer Hrvatska je pri samom dnu izlaznosti EU na ljestvici 25 posto.

Kandidacijske liste u 13 sati objavljene su na mrežnim stranicama DIP-a, čime je ujedno započela i izborna promidžba. Kandidati se moraju pridržavati Zakona, no i DIP najavljuje najavio praćenje promidžbe prema Zakonu o financiranju političkih stranaka.

Lovrin je istaknula da će nadzirati i troškove oglašavanja na društvenim mrežama, no ne po odredbi koja tretira medije, jer one po hrvatskim zakonima nisu mediji, ali će biti nadzirani. Konkretno, svi ugovori gdje su bilo kakvi plaćeni oglasi bit će pod nadzorom.

Na zbirnoj listi bit će 396 kandidata, što je u odnosu na zadnje izbore 2014. godine 121 kandidat više. U odnosu na te izbore, ove godine je osam lista više, a na svakoj i 12 kandidata, jedan više nego na prethodnim izborima.

Građani Hrvatske birat će 12 zastupnika u Europski parlament na izborima koji će u našoj zemlji biti održani 26. svibnja. Birači Europske unije na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju zastupnike koji će ih u EP predstavljati sljedećih pet godina.