Prelog se protivi prijedlogu da Međimurje bude jedinstvena zona kretanja

Srijeda, 08.04.2020.
Prelog_panoramska
Stožer civilne zaštite Međimurske županije uputio je zamolbu Nacionalnom Stožeru da razmotri prijedlog da Međimurje bude jedinstvena zona kretanja, odnosno da se stanovnici mogu kretati bez e-propusnica na području cijele županije.

Preduvjet donošenju konačne odluke jest da se usuglase sve jedinice lokalnih samouprava s područja županije, no tu se ipak nailazi na neslaganje. S takvim se prijedlogom ne slažu u Gradu Prelogu, a prema njihovoj tvrdnji ni u preostala dva međimurska grada. Iz Preloga kao razlog protivljenju, u priopćenju odaslanom medijima, navode da je isključivo zbog zaštite stanovništva.

Dopis koji je Grad Prelog uputio Stožeru civilne zaštite Međimurske županije prenosimo u cijelosti: 

„Sukladno Vašem dopisu, ponavljamo naš stav, vezan uz možebitnu organizaciju zajedničke kontrole kretanja stanovništva na području cijele Međimurske županije, a u svezi s Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. Prema našem mišljenju, u ovom trenutku, a uoči predstojećih blagdana, donošenje ovakve odluke, donijelo bi povećanu migraciju stanovništva unutar Međimurske županije. Veliki broj ljudi koji će stići iz inozemstva, također, u ovom trenutku predstavljaju potencijalnu opasnost, a nepostojanjem bilo kakvog ograničenja kretanja, opasnost bi sigurno povećali. Iako je epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji trenutno povoljna, primjeri iz bliže i dalje okolice (Austrija, Slovenija) ne daju nam za pravo opustiti se. Ne zbog toga što želimo igrati se lokalnih moćnika, VEĆ ISKLJUČIVO I SAMO ZBOG ZAŠTITE NAŠIH LJUDI. Mi ponavljamo naš prijedlog, tj. predlažemo da se organizacija kretanja bez propusnica, organizira prema zonama koje pokriva Policijska uprava međimurska: Policijska postaja Prelog, Policijska postaja Čakovec te Policijska postaja Mursko Središće. U razdoblju pred nama, mislimo da bi ovakav način kontrole ipak bio primjereniji. U razgovoru sa gradovima Čakovec i Mursko Središće, primili smo i njihovo mišljenje te se i oni slažu sa ovakvim prijedlogom“.