Potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Međimurju

Ponedjeljak, 23.03.2020.
press konferencija Stožera
U Međimurju je potvrđen prvi slučaj zaraze virusom Covid-19 koja je smještena u Županijskoj bolnici u Čakovcu.

Riječ je o muškarcu iz Čakovca koji je zaražen u Austriji gdje je radio, rečeno je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije.
 
  • Virus je uvezen, osoba je dobrog općeg stanja i dobrog nalaza. Bila je u samoizolaciji, a epidemiolozi su je poslali na testiranje. Nije ništa specifično, bilo je samo pitanje trenutka, i države i regije koje su oko nas i kakve oni imaju slučajeve. U tijeku je obuhvat svih kontakata s kojima je ta osoba bila. Naravno da su maksimalno i postrožene mjere od onoga trenutka kad je zaražena osoba stigla u Hrvatsku. Ovo je još jedno upozorenje svima da se maksimalno drže socijalne distinkcije, da se poštuju sve preporuke i mjere, kazao je župan Matija Posavec.  

Zaraženi se u Međimurje vratio iz Austrije prije nego što je ta zemlja označena kao visokorizična za širenje zaraze, zbog čega nije od samog trenutka povratka morao biti u samoizolaciji, rekla je odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Višnja Smilović.
 
  • Nama se osoba javila zbog simptoma 20.3., a prema utvrđenim podacima koje trebamo znati, vratila se u Hrvatsku prije nego što je Austrija bila stavljena kao zemlja visokog rizika zaraze. U trenutku kad je osoba došla u Hrvatsku, prema informacijama koje je nama dala, ona tada nije trebala biti u samoizolaciji. A kada se javio nama, nakon toga je osoba stavljena u samoizolaciju, rekla je.

>> Popis telefonskih brojeva epidemiologa koji su dostupni od 0 do 24 

Epidemiolozi sada intenzivno rade na prikupljanju podataka o osobama s kojima je zaraženi bio u kontaktu. 

Vijest o samoizolaciji pak je poslijepodne na društvenoj mreži objavio čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, koji je kazao da je bio u doticaju s oboljelim prošlog tjedna kada je u gradskoj upravi održao sastanak s ugostiteljima s područja grada Čakovca. Svi koji su bili prisutni sastanku, sada su u izolaciji, a kako nemaju simptome bolesti preporuka liječnika je samoizolacija u trajanju od 7 dana, rekao je Kovač.

Županijska bolnica Čakovec spremno je dočekala prijem prvog pacijenta zaraženog koronavirusom, kazao je ravnatelj Tomislav Novinščak. 
 
  • Bolnica se za ovo pripremala tjednima, da ne kažem mjesecima, i dočekali smo spremni. Imamo zaštitnu opremu, respiratore za one teže slučajeve. Prema svim statističkim podacima ne očekujemo, barem ne u nekom kraćem razdoblju, izuzetno veliko povećanje broja oboljelih, pogotovo ne težih, ali smo spremni, naglasio je te dodao da je reorganiziran rad na odjelima, rekao je, a kasnije je na pitanje novinara koliko bolnica ima respiratora kazao da ih – ima dovoljno.

A bolnicu i zdravstvene ustanove stiže nova zaštitna oprema koju je naručila Međimurska županije, više tisuća zaštitnih odjela, maski, dezinficijensa, a župan Posavec kazao je da je naručeno i dodatnih 10.000 medicinskih maski te je pozvao i sve jedinice lokalne samouprave da učine isto. 

Konferenciji su nazočili i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo MŽ Marina Payer Pal, načelnik PUM Ivan Sokač i ravnatelj Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj.

>> FOTO: Pranje ruku prva je i osnovna mjera u sprječavanju širenja zaraznih bolesti

>> Preporuke za kućanstva i ostale zatvorene prostore

>> Međimurska županija: Dežurni telefoni za informacije građanima o kornavirusu

* * * * *
Više donosimo u našem informativnom programu ...