Poruka varaždinskog biskupa: Božić je susret Boga i čovjeka

Ponedjeljak, 24.12.2018.
mns. Josip Mrzljak
Božić je susret Boga i čovjeka, poruka je varaždinskog biskupa, mns. Josipa Mrzljaka, čiji dio donosimo u nastavku, a cijelu poslušajte u božićnom vjerskom programu Studija M.


„Neizostavni dio proslave Božića je došašće u kojem molimo u jednoj od misa zornica: Svemogući Bože, daj da budno dočekamo dolazak tvoga jedinorođenca, da mu spremni i s upaljenim svjetljkama hrlimo ususret kako nas uči on, sam začetnik našega spasenja.

Potrebno je biti budan, s upaljenom svjetiljkom vjere. Opasnost je danas, kako kaže jedna druga molitva, zemaljske obveze i brige smetu u tom čekanju. Božić je susret Boga i čovjeka. Bog je prvi i pruža ruku svakom čovjeku. Čovjek u svojoj slobodi može odbiti pruženu ruku, može nezainteresirano proći pokraj Božje ponude, može uslijed nedovoljno svjetla u duši ne vidjeti ili ne prepoznati kao ljubav koja mu je ponuđena. Čovjek može napustiti i zaboraviti Boga, ali Bog ne napušta i ne zaboravlja čovjeka.

Došao je u prošlosti, ali i danas dolazi. Možemo li prepoznati Boga koji danas dolazi? Dolazi u svojoj riječi koja je stalna i nepromijenjena, koja je neprestano živa i suvremena, koja ne može zastarijeti. Tu riječ povjerio je zajednici vjernika, Crkvi koja ju čuva i o njoj svjedoči.

U svjetlu Božje riječi mi prepoznajmo i danas njegov dolazak. Dolazi u čovjeku, u nerođenom djetetu  kojem neki ne dopuštaju doći na svijet, dolazi u djetetu koje umire od gladi, dolazi u prognaniku, u obespravljanom i siromašnom, beskućniku, onome nad kojim se vrši nasilje u bilo kojem obliku, dolazi u žrtvi bezobzirnih ubojica i terorističkih napada čiji smo svjedci u ovom vremenu, dolazi u svima onima koji umiru. I sam je iskusio smrt da bi nas vodio u život. Želim svima obilje božjega svjetla koje nam svijetli o svetkovini Božića.“