Od početka krize oko 300 osoba ostalo bez posla, a otvoreno je 12 obrta

Srijeda, 29.04.2020.
hala
Foto: Ilustracija | 28. travnja obilježava se Nacionalni dan zaštite na radu u Republici Hrvatskoj. Zaštita na radu društvena je odgovornost, ali i ključan dio dobrog poslovnog planiranja i upravljanja.

Svaki poslodavac dužan je brinuti o sigurnosti svojih radnika, ali isto tako svaki radnik mora na adekvatan način koristiti sredstva za rad i opremu za zaštitu. Osim vrlo važnog faktora sigurnosti, tako stvara pozitivna radna atmosfera zadovoljnog radnika i poslodavca. 

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji taj je dan obilježavalo prigodnom sjednicom, ali ne i ove godine zbog situacije uzrokovane pandemijom virusa COVID-19. Načelnik Stožera civilne zaštite Josip Grivec na konferenciji za medije uz čestitku istaknuo:

- Kao što se štitimo od virusa isto tako trebamo voditi brigu o zaštiti na radu, a kako bismo imali čim manje nesreća, istaknuo je Grivec.

Pravo na sigurno i zdravo radno mjesto treba biti prepoznato kao osnovno ljudsko pravo, a kako bi se adekvatno provodila potrebne su edukacije radnika. U posljednjih nekoliko godina postignuti su značajni pomaci Hrvatskoj, pa tako i u Međimurskoj županiji. Međutim, u posljednje vrijeme svjedoci smo da se zbog nepažnje radnika, nedostatka adekvatne zaštitne opreme ili drugih uzroka događa veći broj ozljeda na radu, od kojih su neke i sa smrtnim ishodom. Kod zaštite na radu jednaka je odgovornost i poslodavca i radnika. Poslodavac je dužan zaštiti radnika adekvatnom opremom i educirati ga o korištenju opreme, ali treba osigurati da se ona i koristi na adekvatan način. Ako radnik to ne čini, riskira sankcije, ali i ugrožava svoj život.


Od početka krize u evidenciju nezposelnih upisano oko 300 osoba

Pandemija je već negativno utjecala na globalni svijet rada ostavljajući za sobom veliki broj nezaposlenih, a samim time i sve veći rizik od siromaštva. Nezaposlenosti je vidljiva i u Međimurju. U evidenciji Zavoda za zapošljavanje u našem kraju je 2449 nezaposlenih, u odnosu na tjedan ranije broj je veći za 72 osobe, a u odnosu na kraj ožujka porast broja nezaposlenih je 236. 

Prije stupanja na snagu svih odluka i mjera u evidenciji nezaposlenih 18. ožujka bile su 2082 osobe, što znači da je od početka krize broj nezaposlenih veći 367. No, nisu sve osobe ušle u evidenciju zavoda zbog krize uzrokovane pandemijom pa je procjena da je zbog pandemije u evidenciju upisano oko 300 osoba, kazao je župan Matija Posavec.

No, unatoč tome, dobra je vijest da je i u ovom razdoblju otvoreno čak 12 obrta.

Vlada je donijela mjeru za očuvanje radnih mjesta pogođenima koronavirusom, a u Međimurskoj županiji za tu su mjeru poslodavci do sada podnijeli više od 2000 zahtjeva.