Od 11 novozaraženih, četvero u Koprivničko-križevačkoj županiji

Utorak, 12.05.2020.
koronavirus.hr (12.5.2020 14h)
Hrvatskoj je u posljednja 24 sata 11 novooboljelih virusom COVID-19, nema novopreminulih, a ozdravile su još 24 osobe.

Ukupno je zaraženo 2207 osoba, preminula je 91, oporavljeno 1808 osoba, a na respiratoru je 11 bolesnika, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Četvero je novodijagnosticiranih u Koprivničko-križevačkoj županiji, po dvoje u Zadarskoj i Požeško-slavonskoj te po jedan u Istarskoj, Brodsko-posavskoj i Sisačko-moslavačkoj. 

Hospitalizirano je 159 ljudi, jedan manje u odnosu na jučer. Iz zdravstvenih ustanova otpušteno je 693 ljudi, 9 više u odnosu na jučer, a oporavljenih kod kuće je 1115, 15 više nego jučer, dodao je.

Prema posljednjim informacijama poznato je da je virusom COVID-19 zaraženo 11 hrvatskih državljana i jedan strani koji su se 2. svibnja vratili u Hrvatsku letom iz Frankfurta na kojem je bilo 74 putnika, uključujući i posadu. Među njima je devet radnika koji su se vraćali iz Švedske, a prvi od njih razbolio se 5. svibnja, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Svim putnicima je određena mjera samoizolacije, no 'neke od njih još nisu epidemiološke službe uspjele pronaći gdje se nalaze', kazao je Capak. 

S obzirom na navedeno, na pitanje novinara o potencijalnoj opasnosti ukidanja odluke o obaveznoj mjeri samoizolacije prilikom prelaska granice, odgovorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Mjera je ukinuta zbog činjenice, koja je analizirana i u Stožeru i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, da ta populacija koja prelazi granicu, prema do sad praćenim podacima, ne pridonosi povećanju broja. Tako da smo do sada već određene kategorije oslobađali obveze samoizolacije, poput vozača kamiona. Umjesto toga, uvedena je pisana preporuka koja se svakome tko dolazi nalaže što bi trebao raditi, odnosno ostvariti samo nužne kontakte i nužno izaći iz objekta u kojem je smješten, kazao je ministar Božinović te dodao da mjera samoizolacije ostaje za sve koji su bili u ranije spomenutom zrakoplovu.