Novih 7,6 mlijuna kuna za zdravstvo: Poboljšanje primarne zaštite lokalno

Četvrtak, 11.05.2017.
Novih 7,6 mlijuna kuna za zdravstvo: Poboljšanje primarne zaštite lokalno
U međimursko zdravstvo bit će uloženo 7,6 milijuna kuna dobivenih temeljem projekta Povećanje broja usluga i poboljšanje uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji.
 
Bespovratna sredstva u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2010 Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Bit će uložena u nabavku 710 komada dijagnostičko-terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme za 20 ordinacija koncesionara (12 obiteljske medicine, tri pedijatrije i pet dentalne medicine) te za 22 ordinacije Doma zdravlja Čakovec. U sklopu projekta bit će nabavljeni novi multifunkcionalni aparat za fizikalnu terapiju, ultrazvuk za gustoću kostiju, ginekološki ultrazvuk, stomatološke stolice s nasadnim instrumentima, ultrazvučni aparati s konveksnom sondom za obiteljsku medicinu, holteri EKG, prenosivi EKG visoke rezolucije, linearna sonda s ultrazvukom, EKG s kolicima za pedijatriju i defibrilator. Projekt će potrajati do 21. ožujka 2019., naglašeno je na početnoj konferenciji za medije održane u zgradi Scheier.


Novi uređaji, prilagodba osobama s invaliditetom te slijepim i slabovidnim osobama

Uz nove uređaje, zdravstvene ustanove bit će prilagođene potrebama osoba s invaliditetom. U ambulantama domova zdravlja u Nedelišću, Murskom Središću, Svetoj Mariji, Prelogu i Donjem Kraljevcu bit će adaptirani sanitarni čvorovi radi ugradnje WC-a za osobe s invaliditetom, dok će u Dom zdravlja Čakovec bit će ugrađeno dizalo. Ambulante u Nedelišću, Murskom Središću, Svetoj Mariji, Prelogu, Donjem Kraljevcu i Domu zdravlja Čakovcu bit će prilagođene i potrebama slijepih i slabovidnih osoba, najavila je to voditeljica projekta Mateja Hranjec Varga. Ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić istaknuo je kako je projekt veliki napredak za zdravstvo u Međimurju. Ulaganja će poboljšati pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti, osobito stanovništu udaljenijem od županijskog središta.

Broj dijagnostičko-terapijskih postupaka bit će povećan lokalno, a što će smanjiti liste čekanja, a novih 167 usluga za osam posto smanjit će broj uputnica za Bolnicu, rekao je tom prilikom župan Matija Posavec.