Novih 19 slučajeva: U Hrvatskoj su sada 254 osobe zaražene koronavirusom

Nedjelja, 22.03.2020.
koronavirus
Prema posljednjim informacijama u Hrvatskoj su 254 osobe zaražene virusom COVID-19, pet je osoba do sad ozdravilo, rečeno je na konferenciji za medije Stožera civilne vlasti Republike Hrvatske. 

Najviše zaraženih je u Zagrebu, 121, a hrvatska metropola danas je suočena s dvije opasnosti - pandemijom i potresom, a koji su se jutros osjetili i u Međimurju. Premijer Andrej Plenković apelirao na sve građane da se pridržavaju svih propisanih mjera, jer je borba protiv koronavirusa i dalje u fokusu. Istaknuo je kako je sada osnovna disciplina i odgovornost na svakom pojedincu. U Istarskoj županiji je 26 zaraženih, u Primorsko-goranskoj 21, Krapinsko-Zagorskoj 18, Dubrovačko-neretvanskoj 14, Varaždinskoj 11 ... U Međimurju i dalje nema zaraženih, a iz županijskog Stožera prijepodne su priopćili da su rezultati svih testiranih uzoraka u protekla 24 sata bili negativni.

Podsjetimo da su od jučer na snazi Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, a od danas je zaustavljen javni promet i nastupila je nova mjera prema kojoj prehrambene trgovine rade od 8 do 17 sati. 

>> Grba Bujević: Potres je izazvao strah, ali koronavirus nije nestao

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u petak dodatne mjere kako bi se spriječili dodatni socijalni kontakti. Mjere vezane uz sklapanje braka i životnog partnerstva te pogreba. Zatvorena su dječja igrališta i sportska igrališta. 

>> FOTO-VIDEO: U Međimurju nema zaraženih koronavirusom, otvorena dežurna ambulanta

>> VIDEO: Izjave o aktualnoj situaciji i predstavljanje dežurne ambulante

>> FOTO: Bolnica zatvorila sve ulaze i uvela novi režim: Moramo zaštititi unutarnji sustav


Izbjegavajte bliske socijalne kontakte!

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta. Zato se ovim mjerama zatvaraju djelatnosti u kojima je više osoba u bliskom kontaktu te se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba. U zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar.

>> Međimurska županija: Dežurni telefoni za informacije građanima o koronavirusu