Nove e-propusnice obavezne su od ponedjeljka

Srijeda, 01.04.2020.
e-propusnice
Ministar uprave Ivan Malenica danas je predstavio sustav e-propusnice u sklopu Centra dijeljenih usluga kojim su povezani Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovno osiguranje i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. 

Sustav koji umrežavanjem podataka donosi brže procedure i strože kontrole za vrijeme dok je na snazi mjera o zabrani napuštanja mjesta boravišta, odnosno prebivališta. Propusnice će se izdavati kao i do sada za djelatnosti i usluge koje su izuzete gore spomenutom mjerom, donosno Odlukom koja je na snazi od 25. ožujka.

Građani mogu podnijeti zahtjeve prema poslodavcima, obiteljskim liječnicima i stožerima civilne zaštite, a podaci o izdanim e-Propusnicama će gotovo u realnom roku, a s vremenskim odmakom od najviše od sat vremena biti dostupne MUP u radi provjera na terenu.

Građani propusnice mogu zatražiti kroz sustav e-građanin. Na https://epropusnice.gov.hr/ se lako pristupi ako imate bilo kakav token od banke kao što se spajate ma internet bankarstvo ili korištenjem neke druge vjerodajnica (elektronička osobna iskaznica) i tako zatražite izdavanje propusnice, primjerice od vašeg poslodavca, a sukladno Odluci.

Nakon što vam propusnica bude odobrena kroz sustav, moći ćete je ispisati, ali je možete nositi u svom pametnom telefonu. QR kod na propusnici će služiti za brzu provjeru autentičnosti od policije, a neće je moći dobiti osobe koje su pod epidemiološkim mjerama i ne bi smjele putovati.

Sve do sada izdane propusnice vrijede do ponedjeljka, a nakon toga sve se izdane propusnice moraju zamijeniti e-propusnicama, kazao je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

>> (video) e-Propusnice: postupak prijave u sustav


Razlozi za izdavanje e-Propusnica:

 
Razlozi Poslodavac Izabrani liječnik obiteljske medicine Nadležni stožer civilne zaštite
Promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja x    
Dnevne migracije zaposlenih u službama bitnima za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe x    
Izvješćivanje javnosti x    
Stanovnici koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb   x  
Putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće x    
Putovanje iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština     x
Žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 x