Ministarstvo odobrilo puni iznos europskih sredstava za Metalsku jezgru

Utorak, 08.05.2018.
Ministarstvo odobrilo puni iznos europskih sredstava za Metalsku jezgru
Foto galerija
Ministarstvo odobrilo puni iznos europskih sredstava za Metalsku jezgru
Ministarstvo znanosti i obrazovanja u stopostotnom je iznosu odobrilo europska sredstva za finananciranje strateškog projekta Međimurske županije - Metalska jezgra. Projekt Razvojno edukacijski centar za metalsku industriju vrijedan je 31.290.223,12 kuna, a sredstva su odobrena iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
 
Kako je već ranije naglašavao župan Matija Posavec, ponovio je i na novoj konferenciji za medije. - Po prvi puta u povijesti Međimurja osnivamo istraživačku ustanovu povezanu sa znanstvenom izvrsnošću koja će uskoro zaživjeti u prostoru Centra znanja Međimurske županije (bivša vojarna) s ciljem povećanja konkurentnosti metalske industrije na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske, a čime stavljamo naglasak na ona zanimanja koja imaju visoku dodanu vrijednost., rekao je. Konferenciji su nazočili i predstavnici REDEA-e i TIC-a, Sandra Polanec Marinović i Ivan Plačko.
 
Unutar 21 mjeseca bit će obnovljen i rekonstruiran objekt bivše jahaone i nabavljena napredna tehnološka oprema za provođenje istraživačkih projekata. U sklopu jezgre bit će otvorena dva laboratorija. Prvi za prototipiranje koji će testirati primjenjivost inovacija u području digitalnih sustava upravljanja i materijala za strojogradnju, elektrotehniku i računarstvo. Drugi će biti laboratorij za Internet stvari koji će se baviti razvojem programskih platformi i razvojem inovativnih aplikacija. Razmijenjivat će se znanja, vještine i tehologije između znanosti, gospodarstva i javnog sektora, a vemu će pridonijeti i suradnja s Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet organizacije i informatike Varaždin i Međimursko veleučilište.
 
Nakon Odluke o financiranju, a slijedi potpis Ugovora o finaciranju projekta između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Međimurske županije te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.