Međimurska županija pristupila Liderovom klubu izvoznika

Ponedjeljak, 08.04.2019.
Međimurska županija pristupila Liderovom klubu izvoznika
Foto galerija
Međimurska županija pristupila Liderovom klubu izvoznika
Međimurska županija pristupila je Liderovom klubu izvoznika, neformalnoj asocijaciji čiji je cilj promoviranje ideje da izvoz bude generator rasta u Hrvatskoj.
 
Što je doprinijelo tome da Međimurje, jedino uz Istarsku županiju ima najveći rast BDP-a od 2,7 posto objasnio je župan Matija Posavec.
  • U Hrvatskoj imamo samo 15% poduzeća koje je izvozno orijentirano, ali upravo ta poduzeća zapošljavaju polovicu svih zaposlenih u privatnom sektoru, ostvaruju  62% ukupnih investicija i 66% ukupnih prihoda u gospodarstvu te jedino izvozna ekonomija može zajamčiti snažniji gospodarski rast, a jači izvoz predstavlja i jači BDP. Činjenica je da imamo dvostruko veći izvoz od uvoza te zahvaljujući izvozu imamo mnoge pozitivne gospodarske pokazatelje., rekao je Posavec.


Međimurje je prva županija koja je pristupila klubu koji je pokrenut prije sedam godina, ima 27 članova i održano je isto toliko sastanaka. Među njima su dvije tvrtke koje u našem kraju predvode izvoz, Tehnix iz Donjeg Kraljevca i Šestan Bush iz Preloga, čiji su predstavnici Đuro Horvat i Alozije Šestan nazočili potpisivanju ugovora.

Postavljeno je i pitanje što konkretno Županija predlaže da bi pomogla poduzetnicima i gospodarstvenicima, jer sve stvoreno do sada jest zahvaljujući njihovim idejama i inovativnošću. Župan Posavec odgovorio je da oni i dalje mogu predlagati svoje ideje, dok je regionalna samouprava spremna pomoći u okvirima svojih ovlasti. 

Ugovor su potpisali župan Posavec i direktorica Lider Media Bojana Božanić Ivanović.