Kolegij gradonačelnika i načelnika o gospodarenju otpadom, obrazovanju, zaštiti životinja

Petak, 09.02.2018.
Koleg gradonačelnika i načelnika MŽ
Na 3. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji na dnevnom redu bilo je devet točaka. Između ostalog, čelnicima jednica lokalnih samouprava dane su informacije o Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom, a bilo je riječi o obrazovanju, stipendijama i prijevozu učenika te Zakonu o zaštiti životinja i lovu.
 
O radu Međimurske zaklade za obrazovanje Dr. Vinko Žganec izvijestila je predsjednica Odbora Zaklade Sandra Herman. Prošle godine odobrena je 101 pomoć za koje je izdvojeno ukupno oko 100 tisuća kuna uz dodatne interventne pomoći, rekla je Herman. Kako vijećnici Skupštine Međimurske županije sada mogu sami sami odlučiti hoće li i gdje donirati sredstva dobivena od naknada za obavljanje vijećničke dužnosti, u gradove i općine upućena je molba da podrže rad Zaklade.
 
Od 2017. godine Međimurska županija nosi titulu Prijatelj djece, a informacije o projektu dala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošič Grlač. Da bi se zadržao taj status uvjet je uključenje trećine gradova i općina u ovaj projekt Društva Naša djeca.
 
Nastavlja se sufinanciranje stipendiranja učenika za deficitarna obrtnička zanimanja. U tekućoj školskoj godini u tom je programu 18 učenika, a do sad ih je na taj način stipendirano 400, rekao je predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak. Dodao je i kako se time pokreće interes učenika za zanimanja koja im često nisu prvi odabir. Za ovaj je projekt u 15 godina provođenja izdvojeno 2,6 milijuna kuna. Učenicima se tako pomaže da pronađu dobar posao, a gospodarstvenici da imaju kvalificiranu radnu snagu, rekao je župan Matija Posavec. Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Branko Sušec podsjetio je na nedavno potpisan ugovorom kojim će osnovnoškolci i sljedeće četiri godine imati besplatan prijevoz od kuća do škola te povratno.
 
O izradi programa zaštite i lova divljači na površinama izvan granica lovišta govorio je tajnik Lovačkog saveza Međimurja Mladen Lacković. Što se tiče provedbe odluke o trajnoj sterilizaciji životinja predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman naglasio je potrebu za što žurnijim donošenjem odluke od strane gradova i općina, a kastraciju i sterilizaciju financirat će Ministarstvo poljoprivrede.