Istraživanje: Sve proračunske dokumente objavili Županija, dva grada i devet općina

Srijeda, 25.07.2018.
Transparentnost 2018
Foto: screenshot | Institut za javne financije proveo je četvrti ciklus istraživanja tranasparentnost županija, gradova i općina mjerio brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama jedinica lokalnih i regionalnih (samo)uprava.
 
Radi se o dokumentima: godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017., prijedlog proračuna za 2018.,  izglasani proračun za 2018. i proračunski vodič za građane za 2018. godinu. Razina otvorenosti za pet proračunskih dokumenata kreće se od 0 do 5, ovisno o broju objavljenih dokumenata od početka studenog 2017. do kraja ožujka 2018. godine.
 
Svih pet dokumenata objavili su Međimurska županija te gradovi Čakovec i Prelog. Među ostalim županijama najveći broj bodova dobile su Krapinsko-Zagorska i Varaždinska županija, a od gradova i Koprivnica, Ludbreg i Varaždinske Toplice. Među općinama s maksimalnim brojem bodova su Belica, Dekanovec, Mala Subotica, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveta Marija, Štrigova i Vratišinec. Jedan dokument propustile su objaviti općine Goričan, Podturen, Pribislavec i Šenkovec. Dva su nedostajala gradu Mursko Središće te općinama Donji Kraljevec, Donja Dubrava, Kotoriba, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Marin na Muri i Šandorovec. Dva dokumenta objavila je Općina Domašinec, a jedan Donji Vidovec. Među čak 25 općina koje nisu objavile niti jedan dokumenat je i Gornji Mihaljevec.
 
Po prosjeku svih lokalnih jedinica na svom području najtransparentnije su Primorsko-goranska, Koprivničko-križevačka i Karlovačka, a najmanje su transparentne Splitsko-dalmatinska i Osječko-baranjska županija. Među najtransparentnijim lokalnim jedinicama s malim brojem stanovnika je i Općina Dekanovec, a među onima s niskim prihodima po stanovniku Vratišinec. 

Na razini Hrvatske, prosječna proračunska transparentnost od mogućih 5 iznosi 3,52 što je vidno poboljšanje od prvog ciklusa istraživanja kada je razina iznosila svega 1,8. Sve rezultate istraživanja pogledajte u linku.