FOTO: U Čakovcu obilježen Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja

Subota, 04.08.2018.
FOTO: U Čakovcu obilježen Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja
Foto galerija
FOTO: U Čakovcu obilježen Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja
Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

5. kolovoza 1995. Hrvatska vojska oslobodila je grad Knin, središte neprijateljske pobune, čime je ostvaren najvažniji strateško-politički i vojni cilj akcije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Vojno-redarstvena akcija krenula je u svitanje 4. kolovoza, a u 84 sati oslobođeno je 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Na gotovo cijeli do tad okupirani teritorij, osim istočne Slavonije, vraćen je ustavno-pravni poredak. Operacija je dovela i do mirne reintegacije Hrvatskog podunavlja te značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Toga dana završila je četverogodišnja okupacija gotovo trećine hrvatskog teritorija, a svake godine obilježava se kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Od 2008. godine i kao Dan hrvatskih branitelja. 

Obilježavanje je danas počelo i u Međimurju. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen-zida poginulim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinski u Čakovcu. Svetu misu u crkvi svetog Nikole predvodio je fra Josip Župan. Počast herojima dali su članovi Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata podružnice Međimurske županije, Policijske uprave međimurske, Zrinske Garde, izaslanstva Međimurske županije, gradova Čakovec i Mursko Središće i Općine Selnica te članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.
 
Brojni Međimurci dali su obol u obrani Domovine, a njih 78 nikad se nisu vratili svojim kućama.
 
  • Oluja je bila prekretnica Domovinskog rata i časna pobjeda za pravedan cilj. Stoga, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja možemo s ponosom slaviti, rekao je brigadir Alan Srpak, sudionik VRO Oluja.
 
Dan pobjede bit će obilježen sutra u organizaciji Grada Preloga. Bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće na posljednejm počivalištu Krešimira Madića u Čukovcu, kod spomen-ploče Ivanu Sokaču u Oporovcu i kod spomenika hrvatskim braniteljima u Prelogu. Sveta misa za sve poginule branitelje bit će služena u kapelici sv. Huberta kod Otoka.