FOTO: U Bečkom Novom Mjestu obilježen spomendan pogibije Zrinskog i Frankopana

Ponedjeljak, 29.04.2019.
FOTO: U Bečkom Novom Mjestu obilježen spomendan pogibije Zrinskog i Frankopana
Foto galerija
FOTO: U Bečkom Novom Mjestu obilježen spomendan pogibije Zrinskog i Frankopana
Na današnji dan prije 348 godina, 30. travnja 1671., u Bečkom Novom Mjestu nezakonito su optuženi i osuđeni te tragično i mučki pogubljeni Petar Zrinski i Fran Krste Frankopan. U njihovu čast današnji dan slavi se kao Dan Međimurske županije, a Hrvatski sabor 2011. godine proglasio ga je Spomendanom Zrinskog i Frankopana.
 
I ove godine, u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije, kako bi se odala počast slavnim ličnostima hrvatske povijesti, dan uoči obljetnice položeni su vijenci i zapaljene svijeće na groblju i mjestu njihova smaknuća. Počast su uz izaslanstvo Županije odale i delegacije Grada Čakovca, Zrinske garde, Družbe Braća Hrvatskog Zmaja i čakovečkog Ogranka Matice hrvatske.
 
Krajem prošle godine pokrenuta je inicijativa da se u Bečkom Novom Mjestu podigne spomenik Zrinskom i Frankopanu, a biste, rad akademskog kipara Mihaela Štebiha bit će postavljene u lipnju ove godine.
 
 „Hrvatski narod danas živi san koji su u svoje vrijeme sanjali Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan i koji su za to dali ono najvrednije, svoje živote. Žrtva i križ, dobrota i božja ljubav bili su im primjer i snaga u teškim danima zatočeništva te uoči smrti što je u svom oproštajnom pismu posvjedočio Petar Zrinski svojoj ženi Katarini. Njihova vjera i požrtvovnost uzor su mnogima koji su slijedili njihovu žrtvu u težnji za slobodnom Hrvatskom, pogotovo našim braniteljima u Domovinskom ratu kada je proliveno mnogo krvi za ono što danas možemo uživati“, u komemorativnom govoru, kod Spomen ploče naglasio je zamjenik međimurskog župana Josip Grivec.